Programació d'estiu

Els Vespres es queden en els ossos

El comú lauredià retalla el pressupost del cicle a la meitat –6.000 euros– i elimina tota la programació musical

Els Vespres es queden en els ossos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per a ningú és novetat com estan de malmeses les finances lauredianes, recordava el conseller de Cultura, Josep Roig, en la presentació dels Vespres d’estiu, una programació que, per aquesta raó, pateix una severa retallada pressupostària –cau a la meitat, sis mil euros– i de la qual desapareix tota l’oferta musical. L’esforç en programació de concerts queda reservat per a la festa major, va insistir Roig. Amb tot, el veterà cicle –serà la d’enguany la setzena edició– ha trobat la manera de renovar-se per no morir i farà una aposta decidida pel microteatre, una aposta de petit format que va ser molt ben rebuda pel públic en els espectacles proposats des de l’Escena Nacional d’Andorra (ENA).

El cinema serà un altre dels puntals de la programació –els Vespres arrencaran el 3 de juliol amb l’èxit de La ciudad de las estrellas (La La Land)–, que completaran les activitats esportives i els recorreguts nocturns Llegendes misterioses sota la llum de la lluna, els divendres d’agost–. El Museu del Tabac completa l’oferta del cicle amb dos concerts –La música de l’avantguarda, el 10 d’agost, i Bach entre balls, danses i fandangos, el 17– i dues visites guiades aquestes dues nits.

A Sant Julià “som gent de teatre”, va afirmar Roig en entrar al detall dels tres espectacles de microteatre que proposaran els dimarts de juliol previs a la festa major. Al març, l’ENA recollia el guant llançat per dues joveníssimes actrius lauredianes, Cristina Pericas i Natàlia Garrido, i programava Racons. Històries pel forat del pany, tres petites obres de curta durada i pensades perquè els grups d’espectadors –molt reduïts– les visquessin molt de prop. Els espectacles es van estrenar a l’antiga casa comuna, amb segona funció a Casa Rull. Van fer curt: alguna gent es va quedar amb les ganes. Els programadors dels Vespres incorporen ara sis espectacles més (dos per dia, amb un aforament màxim de 60 persones cada nit: caldrà fer reserva prèvia). La primera sessió, amb Petita llar i Via d’escape se centrarà temàticament en el pas de la infantesa a l’adolescència. La segona, amb Tela de judici i Perdona la molèstia, gira al voltant de qüestions de parella. La tercera –Nins i Instint maternal– parla de rebel·lia social. Les tres vetllades conserven l’epígraf genèric de Racons amb què Pericas i Garrido van batejar la proposta originària. Tots els espectacles estan concebuts ad hoc per als Vespres i interpretats per actors del país.

Cinema

El cinema es va incorporar les últimes edicions dels Vespres i va anar agafant més relleu, amb èxit de públic: les 200 cadires que es col·loquen a la plaça Major solen omplir-se. Amb el pressupost tan escurçat, va explicar Roig, era lògic centrar-se en les propostes amb millor rebuda. A l’oscaritzat musical, la programació afegeix Marte, de Ridley Scott, i 100 metros, de Marcel Barrena.

Els dimecres de juliol hi haurà activitats esportives i per a l’agost queden els recorreguts nocturns. També en aquest cas caldrà fer reserva prèvia.

tracking