Trobada

Sant Julià acollirà el 19 i el 20 les jornades 'La pau i els refugiats al Pirineu'

Organitzades pel comú lauredià i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, preveuen més edicions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre Cultural i de Congressos Lauredià serà l’escenari els pròxims 19 i 20 de maig de la primera trobada literària transfronterera, en la qual participaran diferents escriptors, historiadors i periodistes del país i de les diverses regions dels Pirineus. Sota el títol La pau i els refugiats al Pirineu, la trobada aproparà la literatura i diferents fets històrics a la relació entre la guerra i els refugiats, sobretot dels períodes compresos entre la guerra civil espa­nyola i la Segona Guerra Mundial. Estan organitzades pel comú de Sant Julià de Lòria i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i, segons va anunciar el conseller de Cultura lauredià, Josep Roig, la intenció és que tinguin una periodicitat anual.

Es projectarà el documental Lluitant per la vida. Andorra i el Pirineu durant la II Guerra Mundial i la soprano Jonaina Salvador interpretarà El cant dels ocells de Pau Casals, dues activitats que serviran de preàmbul de la conferència de l’escriptor i director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Vicenç Villatoro, divendres 19 de maig.

El dissabte 20 arribarà el torn de fins a quatre taules rodones que permetran “donar a conèixer la frontera i els refugiats amb diferents perspectives, així com oferir un bagatge de coneixement sobre aquesta part de la història”, segons va explicar l’escriptor i tècnic de Cultura del Consell Comarcal de l’Alt Urgell Isidre Domenjó.

Historiadors com Claude Bener, Climent Miró, Amparo Soriano o Jean Luis Blanchon compartiran taula amb escriptors com Albert Villaró, Roser Porta, Teresa Cairat o Felip Soler per desenvolupar diferents aspectes relacionats amb el vincle entre el pas de refugiats i els Pirineus. També hi haurà una xerrada sobre la figura de Pau Casal, que comptarà amb la participació de la soprano Jonaina Salvador.

Els organitzadors van destacar la voluntat compartida de fer perdurar aquestes jornades en el temps, i fins i tot ampliar la quantitat de territoris dels Pirineus que hi participen. A banda, tampoc no van descartar la idea que aquestes jornades siguin itinerants i es puguin realitzar a diferents indrets.

tracking