Esdeveniments

9.500 murmuris cap a Venència

El ministeri confia superar els 20.000 visitants de la passada edició, en un pavelló més visible

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’església de Santa Maria della Pietà, amb 111 metres quadrats de superfície i una alçada de tres i mig, és l’emplaçament escollit enguany pel ministeri de Cultura per allotjar el pavelló andorrà a la Biennal de Venècia. A vuit minuts a peu de la plaça San Marco i molt visible des del canal, segons va explicar la directora de Promoció Cultural, Montserrat Planelles. Una particularitat, aquesta de la visibilitat, important per al ministeri, que enguany esmerçarà més esforços en la promoció del pavelló –ocupat pels Murmuris d’Eve Ariza–. El repte: superar els 20.000 visitants de l’edició passada, la protagonitzada per Joan Xandri i Agustí Roqué. Per aconseguir-ho, compten amb la implicació d’Andorra Turisme: ha afegit 10.000 euros al pressupost de què disposa Cultura, que ascendeix a 200.000, una xifra idèntica a la d’edicions passades. Hi haurà un rètol de gran mida ben visible cridant l’atenció cap al pavelló, expliquen, cartelleria i material gràfic i catàlegs ben distribuïts, a banda de feina dinàmica a les xarxes. Punts que van ser fluixos en passades edicions i que enguany prometen millorar.

I aconseguit que el visitant entri al pavelló, què s’hi trobarà? Una invitació al silenci i la reflexió. Això són els 9.500 Murmuris que Ariza ha estat manufacturant els últims mesos en un taller de l’Aude francès. Amb alguna ajuda d’última hora, va explicar ahir, perquè algun temps més de feina no li hagués anat pas malament. També el taller es va convertir en focus d’atracció per a la gent de la població: veïns i artistes s’hi van passar per veure com evolucionava el treball de la ceramista, allotjada en un antic espai cultural que portava quinze anys en desús. Ara, amb la instal·lació enllestida i a punt de posar rumb a la ciutat dels Canals, Ariza assegura que de Venècia només n’espera “que s’escolti aquest projecte”, una proposta creativa que “no necessita paraules, cap explicació, només s’ha de viure, se n’ha de ser partícip”.

Amb tot, un dels aspectes que sí que es va explicar en la roda de premsa convocada ahir pel ministeri abans de la marxa de l’obra va ser alguna de les noves lectures que Ariza ha afegit a la peça, en el procés d’elaboració. Murmuris és, va recordar la comissària del pavelló, Míriam Ambatlle, una continuació del treball previ de la ceramista, el projecte Bla, un toc d’atenció contra tant soroll com hi ha a la societat actual, tanta informació i, alhora, tanta incomunicació. Ara s’hi ha afegit un matís: les setze tonalitats aportades als murmuris, que es corresponen amb tants colors de pell com hi ha al món.

La instal·lació, per cert, difícilment es podrà veure a Andorra en acabar la Biennal. Si més no, tal com apareixerà als ulls de qui la visiti a Venècia: s’ha confegit expressament per a aquell espai. Aquí ja serà una altra.

SANT JULIÀ CONSAGRA LA PRIMAVERA A LES ARTS PLÀSTIQUES

L’Escola d’Art de Sant Julià de Lòria posa en marxa la iniciativa Primaverart, un conjunt de cursos que s’impartiran durant els mesos de maig i juny a la par­ròquia. Hi haurà tallers sobre tècniques de ceràmica, pintura sobre seda i estampació. La proposta respon al “compromís constant del comú per acostar l’art i la cultura a les persones”, explica el conseller Josep Roig, que va posar l’accent en el curs de ceràmica adreçat a educadors: els ofereix eines pedagògiques a través de l’art, per acostar-se als alumnes “d’una manera essencialment pràctica i molt entretinguda”.

Úrsula Borja farà un curs intensiu de la tècnica del socarrat, una tècnica singular de producció de ceràmica típica de l’època medieval. Des de la producció manual del suport fins a la cocció i l’acabat final. Anna Mangod se centrarà en la tècnica de la pintura sobre seda. La tercera proposta, a la qual es referia Roig, és ceràmica per a educadors, a càrrec de Gemma Piera i enfocat sobretot als educadors i docents, amb qui abordarà la ceràmica com a eina d’exploració artística. L’última proposta serà un curs d’iniciació al batik, una tècnica d’estampat tèxtil provinent d’Indonèsia.

Els cursos es desenvoluparan al llarg dels mesos de maig i juny, en diferents horaris, de matí i de tarda, segons la proposta. També els preus de les activitats oscil·len, entre els trenta del curs de batik, els aproximadament quaranta dels de ceràmica i els noranta euros que costarà el taller de pintura sobre seda. Les inscripcions es poden formalitzar a l’Escola d’art laurediana.

9.500 murmuris cap a Venència

tracking