patrimoni

L'estudi del barroc andorrà veu la llum per fi vuit anys després d'acabat

Conservat inèdit a la Biblioteca Nacional, va ser un encàrrec a la Universitat de Girona

L'estudi del barroc andorrà veu la llum per fi vuit anys després d'acabat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 2009, els professors Joan Bosch, Joaquin Garriga i Francesc Miralpeix, del Grup de Recerca d’Art Modern de la Universitat de Girona presentaven els resultats d’un estudi en profunditat del barroc andorrà encarregat pel Govern. Van catalogar 61 peces i van posar noms i cognoms a alguns dels artistes fins aleshores anònims que van deixar petja al país –com ara Jeroni d’Herèdia, denominat fins aleshores mestre d’Ansalonga–. Però el fruit del seu esforç –i la complicitat dels tècnics de Patrimoni– va quedar a les prestatgeries de la Biblioteca Nacional. Inèdit des de fa vuit anys. Tot i que consultable in situ. Per fi el departament de Cultura publica l’estudi, un volum que es presentarà aquesta tarda al públic: a les set a l’Auditori Nacional, a Ordino.

El llibre recull en 400 pàgines, i il·lustrat amb fotografies d’Àlex Tena, el resultat de la recerca –allargada al 2013–, un relat rigorós però accessible al gran públic, segons el presenta Govern, de l’art que es va produir a Andorra entre els segles XVI i XVIII. Hi destaquen les històries de Miquel Ramells i Guiu Borgonyó, dos dels autors que van deixar una obra més esplendorosa, dues personalitats desconegudes que fins ara s’havien confós sota la designació de Mestre de Canillo.

Narra també la trajectòria de l’escultor Antoni Tremulles, Isidre Clusa i Joan Casanoves, així com l’arribada a Sant Julià de Lòria de dues pintures de l’entorn d’Antoni Viladomat, el gran pintor barceloní de la primera meitat del segle XVIII. I analitzen la densa trajectòria de l’encara anomenat Mestre d’Ansalonga, autor enigmàtic que encara no s’ha deslliurat de l’anonimat.

tracking