Iniciatives

L'Acadèmia del Cinema: l'endemà

Gelabert s’ofereix a seure a la taula per aglutinar el sector i facilitar que s’associï. Creu que s’han de “donar eines” legals a l’entitat

L'Acadèmia del Cinema: l'endemàFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Recollida la catifa vermella i acabat el moment del photocall i les dissertacions, toca arremangar-se de nou i treballar perquè l’Acadèmia del Cinema que es va presentar divendres en una gala al Centre de Congressos arribi a convertir-se efectivament en una realitat. El ministeri de Cultura, absent de l’acte, sembla recollir l’oferta de diàleg llançada per l’impulsor de la iniciativa, el director i productor Josep Pozo, i la titular, Olga Gelabert, assegura que no té “cap problema” per seure en una taula amb els membres del sector i ajudar-los a dialogar entre si. “Són tan pocs que sí que seria important que s’aglutinessin, perquè si un té necessitats en un tema duaner i l’altre, en un d’immigració, si s’ajuden, si van tots a l’una, tindran molta més força.”

Gelabert va insistir que “nosaltres mai no vam tancar les portes” a la creació de l’acadèmia, tot i que “sí que li vam demanar al senyor Pozo que ajornés la gala perquè els estatuts de l’associació no estan encara aprovats i per tant l’acadèmia no està encara creada”. Falta l’aprovació definitiva per part del ministeri d’Interior, va recordar. I abans, un estudi del gabinet jurídic del Govern. “Jo no soc jurista, però hi ha punts que creiem que no són adients per a una associació, penso que hi ha eines que es volen atorgar a l’acadèmia que haurien de donar-se a través d’una legislació.” Per a aspectes, va puntualitzar, com determinar l’an­dor­ranitat dels films produïts o la designació de pel·lícules per als Oscar. “Crec que ha de ser el Govern qui doni aquestes eines perquè puguin fer-ho; és aquí on veig el problema, en la falta de força a nivell d’associació.”

La ministra va reiterar la seva disposició “a treballar els estatuts i, sobretot, a aplegar el sector perquè està totalment dividit, això ho vull recalcar”. Un “punt important” a solucionar abans que es creï cap acadèmia que, per la resta, va afirmar, “és benvinguda”.

Pozo, que confia que no trigaran a rebre notícies sobre l’aprovació (o no) dels estatuts i la inscripció definitiva al registre d’associacions, admet que “ens espera un camí de negociacions”. Tant amb el ministeri, “que em consta que estan disposats a parlar i retrobar el camí”, com amb aquells que, dins del sector, “estan una mica en contra”. S’esforçarà, diu, “per reconduir les veus crítiques” encara que, reconeix, “alguns estan fortament posicionats” en contra. De moment, l’esforç se centra en alguns dels professionals del país que treballen principalment frontera enfora. I confia reprendre converses amb Ull Nu, un cop passin el festival, aquest cap de setmana. Amb tot, matisa, “no necessàriament hem de ser tots” perquè l’acadèmia pugui començar a caminar.

També serà en aquests dies que contacti amb el ministeri i demani cita. “No té sentit que estiguem enfrontats amb el Govern, ni que ningú tirés endavant un projecte paral·lel”, va indicar. Per insistir a continuació que “seguim convençuts que és un projecte molt vàlid per al país”.

PATRIMONI: DEPARTAMENT (ENCARA) A LA RECERCA DE DIRECTOR

La ministra de Cultura segueix donant voltes a l’organització del departament de Patrimoni, una àrea escapçada després que el coordinador, Ricard de Deus, anunciés la seva marxa. De moment, va explicar, és ella mateixa qui se n’encarrega, tot i que no és la seva intenció que la situació s’eternitzi. “De moment estic jo ocupant-me dels temes”, va explicar al Diari. No obstant això, va admetre, “és veritat que necessito algú que pugui conèixer tots els temes, que són peculiars, i no està sent fàcil”.

La ministra va recordar que inicialment havia confiat les tasques a De Deus pensant en el seu perfil d’arquitecte, “sobretot pensant en el tema dels entorns”, però en marxar ell “em vaig adonar que potser era millor algú que conegués tots els temes”. Així que ara per ara està “treballant en el tipus de persona” que desitja per posar-se al capdavant del departament. Una persona o, va puntualitzar, “potser un equip, un gabinet tècnic”.

Segons va poder saber aquest Diari, inicialment la ministra va proposar a una de les tècniques del mateix departament que assumís les tasques. Però, de moment si més no, la proposta no va ser acceptada.

Una altra de les persones en què Gelabert va pensar és Xavier Llovera, funcionari del Govern però que actualment està en comissió de serveis per a la Generalitat de Catalunya, com a cap de la divisió d’actuacions en museus i monuments a l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural. Una comissió de serveis que es renova anualment, així que la ministra hauria tingut l’oportunitat de reclamar Llovera per al departament. Possibilitat que va preferir no utilitzar. I, de fet, ni tan sols va arribar a expressar formalment la proposta a Llovera. Aquest té previst reincorporar-se al seu lloc la tardor del 2018.

tracking