Lletres

La guionista de televisió i escriptora Laia Aguilar obté el Carlemany

L’autora barcelonina rebrà els 10.000 euros del premi triat per un jurat juvenil per ‘Wolfgang’

La guionista de televisió i escriptora Laia Aguilar obté el Carlemany

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Laia Aguilar (Barcelona, 1976), que fins ara ha treballat als equips de guionistes de sèries com Merlí, Olor de Colònia o Ventdelplà, aconsegueix el premi Carlemany per al foment de la lectura, dotat amb 10.000 euros i que atorga un jurat format per joves dels tres sistemes educatius d’entre 14 i 16 anys. Wolfgang (extraordinari) és el títol del relat, que narra la història d’un preadolescent dotat d’una enorme intel·ligència però que acusa problemes emocionals i dificultats per relacionar-se.

“L’he rebut amb molta satisfacció, estic molt contenta sobretot pel fet que hagin estat xavals d’institut els que m’hagin escollit democràticament”, va dir l’autora en conversa telefònica amb el Diari en ser coneixedora del guar­dó. La cerimònia de lliurament, al contrari del que es va fer en edicions passades, queda ajornada per al mes de maig, coincidint amb la publicació de la novel·la, a càrrec de Columna Edicions.

El protagonista de la narració és en Wolfgang, un noi d’onze anys amb un quocient intel·lectual de 152, a qui li agrada fer llistes de coses (per exemple, de tasques inútils, com llegir novel·les, dinar a l’hora de dinar i sopar a l’hora de sopar o dir-se t’estimo). El dia que la seva mare mor li toca anar a viure amb un pare a penes conegut, fet que l’impulsa a dissenyar un pla per fugir a la millor acadèmia de música del món: el seu somni és convertir-se en un pianista excepcional. El que ell, de fet, està convençut que és. El personatge està inicialment inspirat en un cas real que van explicar a Aguilar, el d’un noiet amb una intel·ligència i un currículum acadèmic extraordinaris que quan treia una qualificació ni que fos unes dècimes per sota del deu mostrava una rebequeria terrible. Un personatge, així, amb molts problemes per gestionar les seves emocions i “acostumat a mirar-se els altres per damunt de l’espatlla”, acostumat a sentir-se el millor i que no pot assumir no ser-ho. “Com tanta gent que ens envolta, i ja adults”, concedeix l’autora. Després li va dibuixar aquests hàbits curiosos com el de fer llistes o l’afició a la música en què refugiar-se dels problemes.

Aguilar assegura haver fet una novel·la pensada “per a tots els públics, dirigida als adults però amb la qual també espero enganxar els adolescents”. De moment ja es mostra encantada d’haver “aconseguit interessar els nois del jurat”.

Wolfgang (extraordinari) és la tercera novel·la que publicarà Aguilar, després de Les bruixes de Viladrau (Ara Llibres) i Pare de família busca (Al Revés). Les anteriors, però, van ser escrites per encàrrec mentre que aquesta, va assegurar, “la sento més meva” i per això es va decidir a provar sort amb el Carlemany.

PUIGBÓ PRESENTA ELS (S) AVIS, EN UN LLIBRE "A CONTRACORRENT"

“Un savi és aquell que acumula coneixements, en plural, perquè si no és un expert; que té experiències i memòria a llarg termini, i que sap explicar el seu món per fer-nos entendre a tots el nostre món.” El periodista Josep Puigbó va presentar així els protagonistes del seu últim llibre, (S)avis, el compromís d’una generació (editorial Meteora), que reuneix les impressions de tretze de les persones que van passar pel programa d’entrevistes televisiu que dirigeix i presenta, un espai que ja ha entrevistat una seixantena d’aquests savis i que ha fructificat, de moment, també en dos llibres. Aquest, el segon, el va presentar ahir al Fòrum de l’FNAC, en companyia d’un dels protagonistes del relat, el diplomàtic Eugeni Bregolat, qui, entre altres, va ser ambaixador d’Espanya a Andorra. En un acte presentat pel director d’ATV, Xavier Mujal.

Puigbó es va referir al volum com un recull “d’entrevistes per ser llegides”, lluny de la mera transcripció de les converses emeses per televisió. Una obra “a contracorrent, perquè no surt gent jove, no es critica ningú i ningú pontifica”, és a dir, molt allunyat de l’actual paradigma del tertulià televisiu.

Per aquest volum desfilen personalitats com Josep Maria Bricall, Victòria Camps, Jordi Nadal, Salvador Pàniker, Antoni Pitxot o Jordi Savall.

tracking