patrimoni

L'edifici dels frescos es farà en una parcel·la de l'actual parc d'Enclar

El bastiment s’aixecarà en un terreny d’ús comunal. L’opció preferida per Cultura es va desestimar per manca d’acord amb els propietaris privats

L'edifici dels frescos es farà en una parcel·la de l'actual parc d'EnclarXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quasi deu anys més tard de la seva arribada al país –creuaven la frontera el febrer del 2007–, els frescos romànics de Santa Coloma sembla que han trobat un assentament definitiu. El Govern compleix el que el ministre portaveu, Jordi Cinca, va qualificar com a “repte històric” i ja té el ter­reny on s’aixecarà la sala d’exposicions on quedaran ubicats. No és l’emplaçament desitjat en primera instància per Cultura, un terreny situat just per sota de l’església, ocupat per una zona d’aparcament i un talús enjardinat. No es va arribar a un acord amb la propietat. Així que finalment es faran a la considerada com a segona opció, una parcel·la situada a la rotonda entre l’avinguda d’Enclar i el carrer Verge del Remei on hi ha el parc d’Enclar. Just davant de l’anterior, però en una àrea més deslligada visualment, actualment amb un carrer de separació pel mig. Tot i que a la zona la circulació és modificable.

El bastiment s’emplaçarà a la parcel·la més a la dreta de la rotonda (a la dreta mirant des de l’església). Una de les tres parcel·les del parc d’Enclar la pot utilitzar el comú, on l’ús de superfície és públic encara que sigui de propietat particular, però si no es construeix es pot utilitzar com a bé públic.

De moment, el Govern no ha aportat cap més informació sobre els terminis d’execució del projecte, és a dir, la data previsible en què els frescos estaran definitivament exposats al públic.

El que sí que va aprovar ahir el Govern en consell de ministres és la convocatòria d’un concurs d’idees per als arquitectes del país. En diverses ocasions la ministra de Cultura, Olga Gelabert, va expressar el seu interès perquè la sala d’exposicions fos un edifici polivalent que pogués acollir altres actes culturals.

El concurs d’idees està dotat amb 8.000 euros en premis, que es repartiran en un de 5.000 euros per al guanyador –que també rebrà, si el Govern ho considera oportú, l’encàrrec de la redacció del projecte i la direcció de les obres–; dos mil euros per al segon classificat i mil per al tercer.

Semblaria ser el capítol final d’un extens periple de quasi un segle des que els murals del segle XII van ser arrencats de l’església a la dècada del 1930. Després passarien a la col·lecció baró Cassel, un jueu belga a qui espoliarien els nazis. L’Estat andorrà els va recomprar, per 4,5 milions d’euros.

tracking