Programació

A l'escalf de la música

La Gran Pegatina aixeca el teló, el dia 26, del menú musical de l’estiu. Els seguiran Sopa de Cabra i Sírex&Mustang per a ‘carrosses’

A l'escalf de la música

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Temps d’estiu, temps de música a l’aire lliure. Els temps no són els que eren, pressupostàriament parlant, però qui més qui menys fa l’esforç per mantenir l’atractiu i arrossegar el públic amb l’ham dels noms capdavanters.

Festa escaldenca

Canvi de filosofia

La cita més immediata en el temps amb els concerts de gran format és la del proper dia 26, a la festa major d’Escaldes-Engordany. En aquesta edició, amb canvi de filosofia: han aparcat les bandes emblemàtiques dels vuitanta que havien desfilat en els últims anys (de La Guardia a La Unión o Los Rebeldes) i aposten per una formació purament festiva i previsiblement més atractiva per al públic jove que volen arrossegar: La Gran Pegatina. La banda catalana, que el 2010 havia passat per Sant Julià, arriba en aquesta ocasió en el marc d’una gira única per a la qual ha crescut, amb tretze músics.

La cita laurediana

Patum catalana

El concert estrella de la festa major de Sant Julià, un dels clàssics més esperats de l’estiu i habitualment dels més multitudinaris, estarà enguany protagonitzat per una de les patums de la música catalana: Sopa de Cabra. Serà el 2 d’agost, per posar el punt final a una edició festiva que s’iniciarà el 29, amb un programa que torna a recordar, per tercer any consecutiu, bandes d’aquelles que als seixanta i setanta van fer furor, enguany amb Sírex&Mustang. L’anterior equip de govern comunal va pensar en aquesta opció per dinamitzar la nit de diumenge, una de les més fluixes, i amb una excel·lent rebuda per a Los Diablos i Fórmula V els dos anys anteriors, es diria que la proposta està consolidada.

En clau més actual, Els Catar­res, que s’estan convertint en habituals dels escenaris d’estiu andorrans: l’any passat van estar a Escaldes i el 2013, a la capital. A banda, la festa major ha deixat espai novament per a les bandes andorranes, amb formacions com Freyja, i els habituals grups de versions, com La loca histeria. Animal i Doctor Prats completen l’oferta musical a la plaça de la Germandat.

Capitalitat

Alaska i Nacho Canut

Aquests dies, el departament de Cultura del comú d’Andorra la Vella penjava a la xarxa el vídeo d’Alaska per recordar el concert que Fangoria protagonitzarà el 6 d’agost. La cantant, amb Nacho Canut, que l’acompanya als teclats i ocasionalment al baix, presentaran els temes del disc més recent, Canciones para robots románticos, el dotzè d’una extensa trajectòria. El duet és un dels concerts destacats aquest any que Andorra la Vella ostenta el rang de capitalitat de la cultura iberoamericana. A la plaça Guillemó i amb accés gratuït.

Serà un dels concerts destacats en una programació que al llarg del setembre anirà pujant de nivell. Per al dia 30 està ja tancat el concert de Raphael al Centre de Congressos. Previsiblement, el cantant, que protagonitza la gira Raphael Simphonico, estarà acompanyat per l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA). Els detalls s’han d’acabar de concretar però tot apunta que serà una realitat, segons va confirmar recentment Gerard Claret, director artístic de la formació. Un concert, va apuntar, que ja està despertant molta expectació fora de les fronteres del Principat, amb autocars que ja s’estan començant a organitzar des de punts com Madrid.

Per reblar el clau, i previsiblement a mitjan aquell mateix mes de setembre, una de les màximes figures hispanoamericanes de la lírica: el tenor peruà Juan Diego Flórez. Tot i que des del comú parlen amb prudència d’unes negociacions encara no tancades –és una actuació molt costosa, que necessita el suport dels patrocinadors privats–, el mateix cantant va anunciar el concert públicament des de Barcelona, on va actuar recentment en el marc del cicle als jardins de Pedralbes.

El punt clàssic

Música antiga

L’estiu també arriba amb una cita amb la clàssica a través d’un cicle que sembla ja fortament consolidat, el Festival de Música Antiga del Pirineu (FeMAP). Amb tres propostes al Principat, la primera de les quals tindrà lloc dimecres vinent, al jaciment arqueològic de la Margineda, on actuarà la Capella de Ministreres, una de les formacions actualment més reputades en el camp de la música antiga i encapçalada pel valencià Carles Magraner.

El 14 d’agost el cicle torna a arribar a la Casa-Museu d’Areny Plandolit, amb un duet format per Raquel Andueza i Fernàndez Baena, que interpretaran un repertori de música espanyola i italiana del segle XVI al XVIII. Finalment, el 25 d’agost el festival estrenarà un espai poc convencional: l’antiga fàbrica de llanes escaldenca, on actuarà una formació de solera, La Ritirata, encapçalada per Josetxu Obregón.

Festival Yepes

I per acabar, Manel

Ja a l’octubre, una altra de les cites innegociables: el Festival Narciso Yepes, pel qual desfilaran Blaumut (amb l’ONCA), Bebe i Manel, que tornen al país amb l’últim disc, Jo competeixo.

tracking