Patrimoni

Nova contractació per treballar pel Madriu

Cada parròquia aportarà 25.000 euros, 5.000 més que en anys anteriors, a la comissió de gestió

Nova contractació per treballar pel Madriu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els quatre comuns amb territori a la vall del Madriu-Perafita-Claror (Escaldes-Engordany, Andorra la Vella, Sant Julià i Encamp, que ostenta la presidència rotatòria de la comissió de gestió) han incrementat enguany la partida pressupostària que hi dediquen: cinc mil euros més per cap, uns diners que aniran destinats a contractar una persona, un treballador fix que s’encarregui de l’atenció al públic al Portal de la Vall, l’oficina turística oberta l’any passat a la plaça Lídia Armengol d’Andorra la Vella. El pressupost de la comissió quedaria així en 100.000 euros, vint mil més dels d’anys precedents.

Al marge dels diners aportats equitativament, el comú d’Escaldes-Engordany farà una altra aportació, d’uns 24.000 euros en aquest cas, que tindrà com a finalitat rehabilitar un conjunt de cabanes. El comú assumeix la meitat del cost de l’arranjament (perquè les construccions es troben en el seu territori) i l’altre cinquanta per cent se sufraga amb una de les subvencions del ministeri de Cultura destinades a rehabilitació i conservació del patrimoni.

Pla de conservació

El Govern farà una segona aportació al Madriu, aproximadament 30.000 euros i també a través dels ajuts a la conservació del patrimoni, que la comissió de gestió dedicarà a la contractació de qui hagi d’elaborar el pla de conservació de la vall. Aquesta tasca, va destacar la directora executiva de la comissió de gestió, Susanna Simon, és una de les prioritats marcades per a l’any en curs. Es tracta d’enllestir totes les eines necessàries per a la gestió de la vall, va explicar.

En el cas del pla de conservació, s’està acabant de validar el plec de bases per convocar un concurs internacional. L’adjudicatari s’encarregarà de fer una avaluació de l’estat de totes les estructures inventariades per Patrimoni Cultural, unes 1.500, des de la prehistòria a l’actualitat. “Tindrem així els indicadors de quin és el seu estat i podrem planificar les accions necessàries” per a la conservació dels béns protegits, va afegir-hi Simon.

Una de les actuacions més immediates serà, d’altra banda, la instal·lació de dos ecocomptadors més, que quedaran col·locats en diferents accessos a la vall des de diversos punts d’Escaldes. S’afegiran als que ja hi ha vora de l’Illa, el ja existent a la zona baixa escaldenca, i el del Port Negre. Sobre la nova contractació, hi va afegir que ajudarà “a donar més suport, més força, a la part de divulgació turística de la vall”. La previsió, no obstant això, va aixecar els dubtes de l’oposició al comú escaldenc, que es va queixar de manca d’inversió a la vall. Per al liberal Marc Magallon, amb els diners previstos per a enguany a penes n’hi haurà ”per pagar el salari de la directora més la nova persona que s’incorporarà; és a dir, per molt bona feina que puguin fer, difícilment es pot avançar gaire”.

I la socialdemòcrata Cèlia Vendrell va reiterar que “amb això no es pot fer gaire cosa més que passar el temps, però no veiem que hi hagi una aposta decidida, com demostren els pressupostos que han presentat”.

tracking