Un paisatge bucòlic

Circuit de les fonts - Estall serrer. Es tracta d’un recorregut llarg de nivell moderat que s’inicia a Escaldes-Engordany i ofereix unes vistes úniques, en plena natura i aïllades de la civilització.

Circuit de les fonts - Estall serrerVisit andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sortida d’aquest recorregut cap a l’Estall Serrer, situat a la vall del Madriu-Perafita-Claror, comença al Circuit de les Fonts, a Engolasters, a uns vuit quilòmetres de distància del centre d’Andorra la Vella. El camí té un tram inicial adaptat per a persones invidents i és un itinerari de dificultat moderada que compta amb un desnivell d’uns 600 metres, marcats per un pendent suau.

Una vegada s’inicia la ruta, d’uns 7 quilòmetres de recorregut, cal dirigir-se al camí dels Matxos fins arribar a Coll Jovell, localització que ofereix un fantàstic mirador natural de la vall del Madriu-Perafita-Claror. Passat aquest tram s’arriba a Ràmio, on s’hi troba la concentració de bordes més important de la vall. En aquest punt hi ha l’oportunitat de desviar-se una mica del camí per arribar al riu i poder veure la presa i la caseta del guarda de Ràmio, exemples de l’última intervenció humana a la vall, així com les obres per a la captació d’aigües per part de Forces Hidroelèctriques d’Andor­ra (Fhasa), efectuades durant la primera meitat dels anys quaranta. Cal destacar que la caseta del guarda de Ràmio és un dels exemples més singulars de l’arquitectura del granit de la primera meitat del segle XX.

Una vegada feta aquesta visita, cal tornar al Camí de la Muntanya fins arribar a Fontverd, on s’hi troben runes d’una borda, la cabana del vaquer (que data de mitjan segle XX), i un refugi no guardat construït en pedra que disposa de catorze places. L’emplaçament roman obert tot l’any des que es va inaugurar l’any 1981.

La ruta continua fins arribar a la Farga d’Escaldes, on es poden admirar una barraca i les runes de la Farga, que es va aixecar a la vall del Madriu i va mantenir l’activitat siderúrgica fins al 1836.

L’itinerari arriba al seu final seguint aquest camí fins a l’Estall Serrer, on s’hi pot observar una antiga pleta, que servia per controlar el ramat i on s’hi troba la cabana del pastor, rehabilitada l’any 2016 seguint els mètodes i les tècniques tradicionals de construcció.

La tornada es du a terme pel mateix itinerari durant unes tres hores. Una nova oportunitat per tornar a veure les bordes, els orris i les restes de les fargues de la vall de Madriu, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 2004.

Localització: Escaldes-Engordany

Durada: 6 hores aproximadament d’anada i tornada

Dificultat: moderada

Distància: 7,22 quilòmetres

Desnivell: +585 metres

Itinerari del recorregut

tracking