La impressió d'aliments (I)

La NASA treballa des del 2006 en aquests aparells

L'objectiu és que tothom pugui tenir-ho a la cuina

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ara pot semblar una cosa estranya, però la impressió 3D d’aliments és una possibilitat molt real en la qual s’han realitzat avanços importants i on les expectatives són molt altes. Encara que de moment el sabor no és un dels punts forts d’aquesta mena de producció alimentària, l’avantatge principal és la possibilitat de crear sinergies entre el disseny i el menjar.

-Aquesta manera de preparar aliments té el potencial de revolucionar bona part de la indústria alimentària, des de l’origen dels ingredients fins al seu valor nutricional i la manera com es cuinaran.

-Des del 2006 la NASA ha treballat en la creació d’impressores 3D destinades a alimentar els astronautes durant les missions espacials. Aquesta estratègia s’emmarca dins del programa per desenvolupar mètodes que proporcionin aliments per poder satisfer la seguretat, acceptabilitat i varietat nutricional per a les missions llargues amb menys residus.

-Per als que siguin escèptics amb el tema només cal recordar la darrera revolució en els processament d’aliments que va significar el microones ara farà uns setanta anys, i avui dia és un electrodomèstic més a la cuina de tothom

-Podria ser la impressió d’aliments en 3D la nova revolució que canviï els nostres hàbits i maneres d’entendre la forma com ens alimentem? Aquest sistema funciona de manera molt similar a una impressora 3D i pot fer plats de diferents pastes i materials. L’aparell disposa d’un capçal d’impressió que extrudeix material sobre una superfície. La peça pot tenir qualsevol forma, sempre que no s’estengui més enllà de les limitacions espacials de la impressora.

-El desenvolupament de la tecnologia ha ajudat a perfeccionar el procés i ha fet que fins i tot es pugui imprimir un menjar complet, tot i que fins no fa gaires anys els aliments impresos estaven fets d’una pasta de sucre i sovint no eren gaire apetitosos a la vista. La cocció que utilitzarà l’aparell serà mitjançant un làser (un mètode precís i ajustable). L’objectiu final és combinar aquesta tecnologia de manera coherent en una màquina que pugui extrudir i cuinar els aliments i que tothom pugui incorporar-la a la cuina. És a dir, ha de tenir un preu raonable.

*MARC GIL

Dietista

tracking