BENESTAR INTEGRAL

Emocions negatives: addicció o hàbit?

L’emoció negativa és com l’heroïna o la marihuana

Emocions negatives: addicció o hàbit?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Buscant una resposta externa a l’observació de les emocions i sentiments negatius per donar-li un sentit clar, vaig trobar una manera intuïtiva d’explicar el fenomen amb una paraula: addicció.

Sí, les emocions negatives són com una addicció, una droga, com l’heroïna, la marihuana o Lexotanil. Els nostres neuroreceptors estan disse-nyats per experimentar tota una gamma molt àmplia d’emocions i les seves combinacions ja creades, com ara la frustració, l’angúnia, el plaer o la grandesa. Però amb les emocions negatives tenim una recurrència, un mateix passatge, una mateixa ruta neuronal, la memoritzada per un acte o circumstància que va induir una experiència desconfortant. Està de moda prendre antidepressius quan tenim trastorns de la personalitat, com són la tristesa, la depressió o l’estrès per ajudar a ser més operatius en societat. En lloc de buscar la causa i establir la lògica i coherència a la reacció o emoció, ens ofereixen Prozac, Lexotanil, Valium, etcètera, per substituir el neurotransmissor per un d’artificial. Endorfines, com ara la dopamina o la serotonina, són hormones o fluids químics que segrega el nostre cos de manera natural sota condicions i estímuls del sistema nerviós parasimpàtic, el nervi gandul. Si de manera artificial es pretén corregir una resposta als estímuls, no estarem creant una dependència, una deficiència, incapacitat i dependència en l’individu en el futur? No estarem degenerant la funció natural que produeix el cos?

Al terme droga li han generat una connotació i associació negativa, però en lloc de parlar d’antidepressius no es parla de droga, es parla de medicina. No és una contradicció? La idea és sortir d’aquest cercle viciós, o autoinduït, ja que s’alimenta a si mateix. La tècnica es basa sobre el mateix principi d’instal·lació, és amb el mateix objecte amb el qual es va instaurar i es reforça una emoció negativa amb la qual instal·lem una nova estratègia, una experiència reforçadora.

Aquest ha de ser un nou hàbit que a més ha de donar-nos unes experiències emocionals de plaer, expansió, alegria i pau dia a dia (una meditació per exemple). Tot plegat ha d’estar en harmonia i ecologia amb els que ens envolten i aprecien, i també amb el món.

tracking