Andorra la Vella

El comú tanca els comptes del 2023 amb 4,2 milions de superàvit

El resultat seria equilibrat si s’hi incloguessin les partides corresponents als crèdits reconduïts al 2024

Sessió d'ahir de consell de comú.COMÚ D'ANDORRA LA VELLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de comú d’Andorra la Vella va aprovar ahir al migdia per unanimitat el tancament dels comptes de l’exercici del 2023. El resultat va ser positiu, amb un superàvit de poc menys de 4,2 milions d’euros. Tot i això, cal tenir en compte que s’han reconduït al 2024 uns 4,2 milions de crèdits. El còmput, per tant, seria equilibrat si s’hi incloguessin aquestes partides.

Pel que fa als ingressos, pugen a 57,1 milions d’euros, el 96% del pressupostat, mentre que les despeses se situen en 52,9 milions (el 89%). L’execució dels impostos va ser de 20 milions, el 123,3% del previst al començament del 2023. Destaquen especialment l’impost sobre la construcció (6,6 milions, 2,8 més del previst), el de rendiments arrendataris (5,6 milions, 634.000 més respecte del pressupost inicial) i el d’activitats comercials, empresarials i professionals (4,6 milions, 336.000 euros d’increment respecte del projectat). L’alça dels ingressos ha estat impulsada en gran manera pel creixement urbanístic i el dinamisme del mercat d’habitatge.

Pel que fa a les despeses, destaquen les partides de consum de béns corrents i serveis, amb 17,8 milions d’euros liquidats, i les inversions, d’11,4 milions. El projectes més importats executats durant el 2023 –alguns encara estan en marxa i es finançaran amb partides plurianuals– són la segona fase de les obres d’embelliment de la plaça de la Rotonda i entorns (3,7 milions), la rehabilitació del viaducte del carrer Doctor Vilanova (1,2 milions), la reforma i embelliment d’un tram del carrer Prat de la Creu, la renovació dels jocs del Parc Central (470.420 euros), i part del procés de digitalització i sectorització de la xarxa d’aigua potable (299.104 euros).

L’endeutament del comú se situa en 17 milions, el 36,21% de la mitjana d’ingressos dels últims anys, lluny del màxim del 200% que estableix la Llei de finances comunals. D’altra banda, la societat Jovial, encarregada de la gestió dels pisos per a joves de Terra Vella, va tancar l’exercici amb un resultat negatiu de 55.133 euros, ja que va tenir uns ingressos de 651.074 euros i unes despeses de 706.208 euros.

En el torn de precs i preguntes, i a instàncies de Demòcrates, el grup de la minoria, el cònsol major, Sergi González, va explicar que el comú rebrà els estudis de capacitat de càrrega màxima la setmana vinent. El mandatari va comprometre’s a incloure la minoria en les sessions de treball per analitzar els informes, a què s’haurà d’ajustar la pròxima revisió del pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP).

En acabar van prendre possessió del càrrec els tres nous deseners, que com diu la tradició són les darreres persones de nacionalitat andorrana i residents a la parròquia que han contret matrimoni l’any 2023: Marc Vila Bonell, David Badia Soldevila i Alex Requejo Ramos.

MENYS BANDES REDUCTORES A LA MARGINEDA

El comú retirarà bandes reductores de velocitat a la recta de la Margineda i hi instal·larà un semàfor. Ho va anunciar el conseller de Circulació, Xavier Surana, durant un estira-i-arronsa entre la majoria i la minoria a propòsit de la instal·lació de reductores al carrer de les Canals. El conseller demòcrata David Astrié va retreure’ls que ara fan “allò que criticaven en campanya”, amb referència a un vídeo del conseller Jordi Cabanes que va fer-se viral a les eleccions. Surana va respondre-li que estava “comparant coses diferents”.

tracking