El comú rebaixa al 7% la cessió econòmica urbanística

Baixa del 15% al 7% en el cas del sòl urbà consolidat per pal·liar el “greuge” que patien els propietaris i “animar-los” a edificar

El comú rebaixa al 7% la cessió econòmica urbanísticaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú ha rebaixat la cessió econòmica en sòl urbà consolidat del 15% al 7% per reactivar la construcció de les zones integrades al nucli urbà. Pel que fa al sòl no urbanitzable i l’urbà no consolidat, la cessió de terrenys es manté tal com fins ara, en el 15%. La cònsol major, Conxita Marsol, va apuntar que “lamentablement a Andorra la Vella fa molts anys que no s’ha construït” i d’aquesta manera la mesura “potser els animarà i almenys construiran i tindrem la ciutat urbanitzada”. Segons va dir, el 15% de cessió econòmica suposava “un greuge important” per als propietaris perquè podien arribar a pagar fins a dos milions d’euros al comú per edificar en una parcel·la de per exemple l’Avinguda Meritxell.

Etiquetes:

El comú ha respost favorablement així a algunes de les al·legacions que es van presentar al Pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP). De les 67 que van arribar, se’n van acceptar 38 totalment i 19 parcialment. La sessió de consell de comú d’ahir va aprovar provisionalment la primera revisió del pla amb els vots a favor de la majoria i de la minoria de Cd’I+Ld’A. El PS es va abstenir adduint la manca de temps (tres dies) que han tingut per estudiar els canvis inclosos en un pla que quan s’aprovi definitivament no es podrà modificar fins d’aquí a sis anys.

Altres modificacions

D’altres de les al·legacions que s’han tingut en compte tenen a veure amb l’altura dels edificis. La revisió del pla contempla que en algunes zones no es podien construir immobles de fins a nou plantes ara puguin arribar a les quinze per fomentar la construcció vertical en detriment de l’horitzontal. Aquest supòsit només es permetrà en algunes àrees, com a Santa Coloma o a l’Avinguda Tarragona.

Un altre dels criteris que s’ha flexibilitzat afecta la rehabilitació d’edificis del centre històric. Segons va detallar la cònsol, les normes eren “una mica estrictes” i s’han modificat els requisits per tal de facilitar que els propietaris reformin casa seva. Per altra banda, s’han dividit unitats d’actuació que eren molt grans perquè es puguin tirar endavant plans parcials més fàcilment.

La consellera del PS Dolors Carmona va manifestar que “ens sap greu no poder compartir-ho en comissió ni gaudir de temps” per analitzar la modificació del POUP i va qüestionar la legalitat d’establir diferències de cessió entre el sòl urbà consolidat i el no consolidat. El conseller d’Urbanisme, Josep Antoni Cortés, va remarcar que la llei permet que la cessió oscil·li entre el 5 i el 15% i que la comissió tècnica d’Urbanisme (CTU) s’ha manifestat a favor de permetre percentatges diferents segons el tipus de sòl, tal com es fa en una altra parròquia. De la seva banda, el conseller liberal Víctor Pintos es va mostrar “clarament a favor” de la disminució i va dir que hagués baixat fins al 5% perquè així ho permet la llei. Pintos va defensar aquest canvi com “una bona mesura per tal d’activar la recuperació urbanística” i el de l’altura dels edificis com “una bona cosa” que afavoreix la “higienització” urbana.

L'OPOSICIÓ APLAUDEIX LA CESSIÓ D'UN TERRENY DEL CENTRE

L’oposició va aplaudir ahir la cessió d’un terreny de 3.500 metres quadrats que un particular ha fet al comú i que permetrà ampliar el carrer Doctor Vilanova i crear un nou espai per a la parròquia. Pintos va dir que és “una molt bona notícia per a la parròquia” i va assenyalar que el projecte que s’ha d’erigir al terreny ha de ser “novedós i impactant” perquè està situat “en una zona magnífica”. L’altre conseller de Cd’I+Ld’A, Jordi Minguillón, va lloar el que va dir que és “un bon conveni” i va agrair el gest ciutadà perquè “no estem acostumats a la cultura de cedir terreny”.

De la seva banda, Carmona també va valorar positivament la cessió del que va qualificar de “terreny excel·lent” però va lamentar que “tindrem un gran accés a la parròquia però un cop a Prada Casadet serà molt difícil passar”. Amb tot, Marsol va replicar que tant el carrer Doctor Vilanova com el de Prada Casadet passaran a tenir 16 metres d’amplada.

A banda, Pintos va celebrar que “per fi la majoria hagi decidit fer un concurs d’idees”, cosa que “s’hagués hagut de fer també a l’Avinguda Meritxell” amb l’embelliment. “En aquest cas el Col·legi d’Arquitectes [que es va desmarcar del concurs] estarà content”, va reblar.

tracking