Marsol assegura que necessiten cinc anys per fer la separativa d'aigües

La cònsol lamenta que les corporacions anteriors no hagin invertit en el canvi de col·lectors i que gairebé tota la xarxa estigui per fer

Marsol assegura que necessiten cinc anys per fer la separativa d'aigüesARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les canonades de la capital necessiten una millora important i el comú és conscient que no ho pot complir en els dos anys fixats per Medi Ambient. Ho reconeix la cònsol major en destacar que “la xarxa és vella, no s’ha fet inversió els últims anys i se n’ha de fer molta”, i atribuir aquest dèficit a les corporacions que l’han precedit. “Diria que anem molt endarrerits, pràcticament no tenim fet res de separatives, el comú anterior no li va donar cap prioritat, l’únic és la zona de Santa Coloma, que està relativament avançada, però encara hi ha una part important a fer”, assenyala Conxita Marsol a la ràdio del Diari.

Etiquetes:

La cònsol estima que al ritme actual “tenir la separativa és una qüestió d’almenys cinc anys si tot va bé i podem tenir els pressupostos que hem tingut aquest any, per exemple”, i admet que tot i que el ministeri ha prorrogat el termini a tothom no s’arribarà perquè “hi ha comuns que van molt avançats i Andorra la Vella és el més endarrerit amb diferència”. I destaca que la parròquia inclou “42 quilòmetres de carrers i és una inversió important de 10 milions d’euros”, per tornar a lamentar que “les antigues corporacions no li van donar prioritat i ara ho haurem d’anar fent”.

Conxita Marsol destaca que aquest any ja hi ha una partida per fer separativa que ja s’ha començat a Bisbe Iglesias “i anirem fent a poc a poc, a mesura que es pugui, perquè hi ha d’altres prioritats també a la parròquia i hem de mirar de poder fer-ho tot”. I hi afegeix que el superàvit aconseguit dels comptes del 2016 també es pot dedicar a canviar i mantenir la xarxa, així com part dels 1,4 milions que es poden rebre de més de transferències. Entre els trams renovats hi ha l’avinguda Meritxell i part de Prat de la Creu, i la previsió del comú és fer la separativa a Santa Coloma “almenys pel problema d’inundabilitat, que ha millorat molt, i també tractar els punts negres d’abocaments directes al riu”, un altre dels compromisos que s’han adquirit amb el Govern per millorar la qualitat de l’aigua dels rius i en el qual les dues administracions treballen conjuntament.

Marsol explica que s’ha de solucionar un abocament directe que hi ha a Santa Coloma “i a varis llocs, com aquell que hi ha aquí, a la Rotonda, i els estem tractant puntualment”, i precisa que en alguns casos “són particulars que hauran de refer les canonades i connectar-se a la general”. I conclou que s’ha contractat una empresa i amb el servei del comú es treballa per eliminar els abocaments directes i millorar el riu.

L'OBRA A L'AVINGUDA ENCLAR ES RETARDA

La reforma per fer voreres de nou metres i “dignificar l’entrada de la parròquia” de l’avinguda Enclar va més lenta del que desitja la cònsol de la capital. El motiu del retard és que són els privats els que han de desenvolupar la unitat d’actuació i començar els treballs. “Vam quedar que abans de l’estiu s’havien de començar les obres, no pot ser que haguem d’esperar més”, afirma Marsol, que recorda que si el comú hagués pres la iniciativa ja estarien en marxa, “però són diners públics i si una part d’aquests diners l’ha de pagar una unitat perquè forma part del conveni hem de fer l’esforç i així ho estem fent. Val la pena una mica de paciència”. La inversió que assumirà el comú són 300.000 euros i la cònsol confia que comenci la reforma, “i si no ho acabarà fent el comú perquè no esperarem més d’aquest any per fer-ho”.

tracking