Vila assegura que el comú liquidarà el 2016 amb 21 milions de deute

El comú lauredià tancarà l’exercici amb una reducció de dos milions en l’endeutament

Vila assegura que el comú liquidarà el 2016 amb 21 milions de deuteFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià tancarà l’exercici del 2016 amb un deute de 21 milions, segons va avançar ahir el cònsol major, Josep Miquel Vila. El mandatari va assegurar que tot i que per poc, la corporació liquidarà l’any per sota del límit d’endeutament. Això suposaria una reducció de dos milions d’euros respecte al tancament de l’any 2015, quan hi havia 23 milions de deute. “Hem baixat una quantitat important”, va manifestar Vila en declaracions als periodistes, alhora que va puntualitzar que “intentarem que Camprabassa no doni pèrdues”.

Sobre aquesta qüestió, va precisar que “encara l’haurem d’ajudar” perquè si bé l’objectiu és que comenci a generar beneficis, encara “no és evident que pugui retornar préstecs”. De fet, és “poc probable”, va admetre el cònsol durant la sessió de consell de comú d’ahir que va aprovar el pressupost per a aquest any. Per això la majoria ha previst una partida de 700.000 euros per a Naturlandia, tot i que “esperem que amb menys puguem passar i en el futur no ens costi cèntims”. A banda, preveu una transferència de 400.000 euros a Sasectur i una de 300.000 a l’escola bressol.

1,4 milions d’inversió

El comú lauredià va presentar ahir els comptes per al 2017, que preveuen uns ingressos i unes despeses de 12,6 milions, i 1,4 milions d’inversions. La injecció econòmica més important la rebrà el projecte de ràfting al riu Valira, però també hi ha partides per a captacions d’aigua i per a l’adquisició d’una màquina nova per a la brigada de neteja. La majoria es va quedar sola defensant el projecte de pressupost, que es va aprovar amb el vot en contra de la minoria.

El conseller d’Unió Laurediana Joan Albert Farré va denunciar que “no se’ns ha deixat participar i no s’ha explicat la política d’inversions”. “Agrairíem que ens expliqués quin tipus d’inversió vol fer a la parròquia”, va lamentar, i en aquest sentit va demanar el pla de viabilitat del projecte de ràfting per poder-lo avaluar. “Sembla que aquest és el comú de la desinformació i del govern opac”, va reblar.

Respecte a Camprabassa, Farré va criticar la manca d’informació sobre els canvis instaurats al parc i va demanar durant el ple detalls sobre el tancament parcial del parc. Informació que Vila va declinar proporcionar fins que els canvis no hagin passat pel consell d’administració de l’entitat. “Vostè és el president del consell d’administració. Alguna explicació ha de donar”, va sentenciar, mentre que el cònsol va replicar que “no li dic que no li donaré la informació, li dic que seguiré els processos adequats”. En declaracions als periodistes, Farré va deplorar la manca de transparència sobre les modificacions a l’ecoparc i va alertar que “hi ha turistes que van perduts i ningú explica ben bé què passa”. “Entenem que el poble de Sant Julià porta una bena als ulls sobre el futur del parc de Naturlandia”, va sentenciar.

Per altra banda, el conseller de Serveis Públics, Joan Visa, va explicar que el mes passat es va elaborar per primera vegada un protocol de nevades a la parròquia. Fins llavors “es feien les actuacions com bonament semblava i vaig considerar que era completament il·lògic”. Segons va detallar, el protocol estableix que s’actuarà primer als nuclis habitats, a les escoles i als punts on hi hagi necessitats urgents, “prioritzant que tota la gent pugui arribar als centres escolars”. La sessió d’ahir també va aprovar el marc pressupostari, que ha rebut l’aval del Tribunal de Comptes, així com l’ordinació de preus públics, que inclou dos nous preus pels nous aparcaments de pagament de la parròquia.

EL COMÚ ASSUMIRÀ ÍNTEGRAMENT LA PROVA PILOT DEL PARC D'AIGÜES BRAVES AL VALIRA

El comú preveu destinar 1,4 milions d’euros a inversions aquest any. La partida més important, de 800.000 euros, se l’endurà la prova pilot per estudiar la viabilitat d’impulsar un projecte de ràfting al riu Valira. Tot i que tant el Govern com els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany hi estan implicats, la corporació laurediana assumirà íntegrament el cost de l’anàlisi, segons va revelar ahir Vila. Tal com va detallar, la quantitat és “aproximada” perquè encara no hi ha “un projecte concret”, però “la prova es farà aquí i l’assumeix el comú”. Més endavant, si cal, s’hi afegirien la resta d’actors i “es repartirà”.

L’examen inclou una primera intervenció de neteja al riu, des del poble de Sant Julià fins a la frontera. “Aquesta és la mica d’inversió que intentarem fer a Sant Julià amb l’esperança que doni vida al centre del poble”, va argumentar el cònsol, mentre que des de la minoria van mostrar reserves pel fet que es destinin tants diners a un projecte que encara no s’ha concretat. “Amb l’enrenou de les finances comunals decidir-se a fer una inversió s’ha de tenir molt clar i voldríem que el poble conegués el projecte de més a prop”, va declarar Farré.

tracking