El comú apuja la guarderia 20 euros fins a 350

Barbero assegura que el canvi s’emmarca en la negociació de les competències i la voluntat d’unificar els preus a tot el país

El comú apuja la guarderia 20 euros fins a 350COMÚ DE SANT JULIÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les famílies que porten els infants a l’escola bressol comunal de Sant Julià de Lòria veuran com a partir del mes de novembre ­se’ls apuja el rebut del servei. Segons va explicar ahir la consellera de Social, Paqui Barbero, després de quatre anys sense tocar les tarifes, enguany s’ha optat per incrementar el preu de 20 euros. Així doncs, fins ara el preu per dur un infant a la guarderia durant tot el dia era de 330 euros i a partir del mes que ve passarà a costar-ne 350. La mesura s’adopta per intentar reduir les diferències que hi ha entre el cost real del servei i el que paguen les famílies, de manera que es redueixi el dèficit i les pèrdues que acumula la societat participada, i alhora, perquè en el marc de la negociació per les competències, el Govern i els comuns estan treballant per unificar els preus a tot el país. “La idea és que totes les escoles del país tinguin les mateixes tarifes perquè no et vegis discriminat en funció de la parròquia”, va assegurar Barbero, que va indicar, però, que és una qüestió que es troba en fase embrionària.

D’altra banda, i sobre la situació de la societat participada que gestiona l’escola bressol, Barbero va admetre que s’està valorant la possibilitat de modificar-ne la naturalesa. “Hem d’examinar si ens interessa seguir així o que sigui comunal”, va manifestar, tot i reconèixer que si finalment s’opta per dissoldre la societat, d’entrada, la situació podria significar un problema afegit per al comú ja que hauria d’absorbir-ne els treballadors, augmentant el nombre d’empleats públics. Amb tot, va recordar que “totes les escoles bressol són deficitàries i algunes més que la nostra”.

Barbero ho va explicar durant la presentació del canvi de lloc de les dependències del departament de Serveis Socials, que s’ha ubicat a la tercera planta de l’antic hotel Glòria. La consellera va destacar que es volia “ser més proper al ciutadà” i evitar que “s’hagi d’anar a un edifici administratiu i passar per una recepció. Ens semblava que era poc proper”. Així doncs, a l’hotel Glòria ara s’hi agrupa el departament de Social, la llar de Lòria i el CAP. I encara queda buit el quart pis, tot i que la voluntat és que l’ocupi l’Agrupament Escolta Lauredià. D’aquesta manera, tant l’àrea social com la de joventut quedarien agrupades i es treballarà en projectes intergeneracionals.

D’altra banda i pel que fa a les ajudes que es donen a les famílies amb necessitats, va indicar que el nombre és similar al d’anys anteriors, però que cada vegada hi ha més famílies monoparentals que han de demanar suport per fer front als costos de l’escola bressol, la ludoescola o les escoles esportives. Des de principi d’any la consellera va xifrar en unes 28 les famílies que han demanat ajudes socials.

LA REUNIÓ DE POBLE, DEMÀ

El comú de Sant Julià de Lòria va informar ahir que finalment la reunió de poble se celebrarà demà a les 21 hores a l’auditori Claror del Centre Cultural i de Congressos. Tal com es va detallar des de la corporació, el cònsol major, Josep Vila, té previst informar els ciutadans sobre els comptes del comú, de Camprabassa i del nou model que es vol aplicar al parc temàtic per tal que deixi de ser una llosa per a les finances comunals. La reunió arriba amb mesos de retard, ja que inicialment s’havia previst fer-la abans de la festa major, però els problemes per aprovar els comptes la van fer ajornar.

REFORMA CAP A UNA GESTIÓ MÉS TRANSVERSAL A NATURLANDIA

L’auditoria de gestió de Naturlandia, segons fonts properes al comú lauredià, ha detectat que hi haurà una disfunció en el model de gestió del parc temàtic. Per aquest motiu la idea del comú passa per establir un sistema més transversal que no depengui únicament del director. L’informe, segons les mateixes fonts, incidiria en el fet que la gestió excessivament piramidal del parc d’animals comportaria mancances importants. Una de les opcions de reforma per millorar-ne la gestió seria l’establiment d’una direcció més ­col·legiada que comparteixi responsabilitats i decisions. El model unipersonal de comandament, si finalment el comú tira endavant aquests canvis, passarà a la història.

El canvi en el model de gestió és una de les novetats que Josep Vila hauria de presentar en la reunió de poble de demà. El cònsol ja havia avançat que seria l’auditoria de gestió de Naturlandia la que marcaria quines eren les pràctiques a millorar i que sense aquest element no es podria prendre cap decisió. La idea principal de la reforma que s’augura a Naturlandia també hauria de ser explicada demà a la reunió de ­poble amb la incògnita de si l’actual director Enric Ordóñez continua o no com a director general. Encara que a priori el cònsol ha mantingut des de l’arribada al càrrec que Ordóñez li semblava la millor aposta per a la direcció del parc, en les darreres setmanes s’ha obert la porta que hi hagi un canvi. Les opcions passarien perquè Ordóñez continués a Naturlandia com a responsable del vessant més comercial, mentre que hi hauria altres àrees de direcció. Aquesta idea entronca amb el mateix projecte de la gestió econòmica buscant major transversalitat i que la direcció del parc sigui més col·legiada.

tracking