Canillo inverteix 800.000 euros al passeig del riu

Aquest any finalitzaran les obres de la part nord, des de Sant Joan de Caselles fins al comú i l’any que ve es treballarà fins a Sella

El comú invertirà uns 800.000 euros per remodelar el passeig del riuXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“És la porta d’entrada i de sortida a Canillo i volem anar arreglant-la a poc a poc”. Són paraules del cònsol major, Josep Mandicó, sobre el passeig del riu que abasta des de l’església de Sant Joan de Caselles fins a Sella. Aquest arranjament s’emmarca en un projecte que costarà entre 700.000 i 800.000 euros i que es distribuirà en dues fases, la primera de les quals finalitzarà a l’hivern –les obres es reprendran passada la Diada de Meritxell–. Es tracta de la reforma de la part nord, que va del comú a Aina, i en el marc de la qual s’ha asfaltat el terra –per facilitar el pas de les famílies amb criatures– i s’ha embellit amb bancs, tanques, papereres i jardineres.

Etiquetes:

Un carrer que ha de servir “per passejar i reflexionar”, segons Mandicó, el qual afirma que “hem anat a buscar que sigui un camí espiritual” i és per això que se li ha donat el nom de Camí de Mossèn Ramon. El carrer es va inaugurar dimarts coincidint amb la Diada de Sant Roc i es va convertir en un regal a Ramon Rossell, que va descobrir allà mateix –mentre destapava la placa– que li havien dedicat un carrer. “Un petit homenatge a tota la feina que durant tots aquests anys el mossèn ha fet per a Canillo”, va expressar el cònsol, mentre que el capellà confessava que “no sabia res” i que havia vingut “totalment enganyat” i es mostrava “emocionat i avergonyit”.

Obres al 2017

L’any que ve serà el torn del tram que va des de l’església de Santa Creu fins a la rotonda del cap de Racons, a la sortida de Canillo. Serà en el marc del mateix projecte, que s’adjudicarà a principi d’any, i que inclourà les mateixes actuacions que les d’enguany per embellir el passeig.

Segons va explicar el conseller d’Obres, Rafel Casal, es tracta d’un “tros més fàcil de fer” que el de dalt, que “estava malmès i s’havia d’actuar en un voladís de sobre el riu. “S’ha hagut de fer tot manualment i era una mica més complicat”, va subratllar, mentre que d’ara endavant els treballs es podran fer amb màquines. Casal assegura que aquest serà “un canvi important” que de moment està essent “molt ben valorat” pels veïns. Segons el conseller, cada tram costarà uns 350.000 euros, de manera que el cost total serà d’“entre 700.000 i 800.000 euros”.

El cònsol menor, David Palmitjavila, va assenyalar que el passeig “estava molt malmès” i que s’ha netejat i planificat un embelliment que ressegueixi el curs del riu. “Des de feia uns quants anys la gent ja no hi passava. Estava completament deixat”, va sentenciar, per afegir que l’objectiu és “donar-hi un impuls”.

A més, va destacar que es posaran fanals al llarg de tot el camí perquè la gent pugui passejar, ja que es tracta d’un dels indrets planers del poble on veïns i visitants surten a caminar.

Augmentar el cabal del riu

Palmitjavila va revelar, a més, que la voluntat de la corporació és també donar vida al riu i que la gent s’hi banyi, tal com es feia fa anys. Això passaria, però, per negociar l’augment del cabal del riu. “Estem provant de tornar a retrobar tot l’espai del riu tal com era abans”, va dir, i va avançar que la intenció és estudiar conjuntament amb el Govern per veure com es pot aconseguir que hi passi més aigua.

Així mateix, es netejaria la riba per aconseguir una platja de riu més ampla per així “retrobar el riu tal com era abans, que hi jugaven els nens” a l’estiu. “Avui dia sembla que el riu l’hàgim abandonat”, va confessar, i en aquest sentit va afirmar que la voluntat és que “hi torni a haver vida al riu i els nens hi puguin jugar”.

tracking