Mobilització perquè comú i Govern ajudin a salvar la casa més antiga

Velles Cases Andorranes reivindica una actuació urgent per rehabilitar Casa Ribot

Mobilització perquè comú i Govern ajudin a salvar la casa més antigaANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Casa Ribot té gairebé 600 anys de vida. Es tracta d’un exemplar únic de casa pairal tradicional, inscrita a l’inventari de Patrimoni Cultural del Govern, i ubicada a tocar de l’avinguda del Pessebre d’Escaldes-Engordany, no s’hi han fet obres des del 1724. Segons explica l’historiador i president de l’associació Velles Cases Andorranes, Claude Benet, es tracta de “la casa més antiga d’Andorra”. Tot i així, l’immoble es troba en seriós perill d’esfondrament. “La teulada està ondulada, a punt de caure, les fustes estan podrides”, explica Benet, que alerta que “s’ha de sensibilitzar les autoritats que això és urgent, que qualsevol dia caurà”.

Etiquetes:

El propietaris, la família Santuré, són conscients del problema però no tenen els recursos per fer-hi front. De fet, van demanar una subvenció al Govern per poder iniciar la rehabilitació, però va ser denegada perquè es va considerar que la petició estava mancada de tota la documentació necessària.

Per tot plegat, des de l’associació que recentment s’ha reimpulsat, s’ha aconseguit concretar una reunió avui entre els propietaris, l’associació i el comú amb un objectiu: unir-se per intentar que no s’esfondri la casa més antiga del país. Segons Benet, la trobada ha de servir per conscienciar l’administració local que ha de posar més esforços en aquest immoble. Reclama els mateixos esforços que s’han posat, per exemple, a l’antic hotel Valira. No obstant això, reconeix que cal una inversió forta i que el Govern s’hi ha d’implicar i lamenta el desinterès mostrat fins ara.

Pel que fa al comú, està d’acord amb la proposta però el cònsol menor, Marc Calvet, recorda que les subvencions només les pot donar el Govern. Amb tot, admet que ells poden fer accions paral·leles i que des de la corporació s’intentarà ajudar en el procés per demanar ajuda per finançar les obres. Si finalment s’aconsegueixen els diners es planteja la possibilitat de convertir Casa Ribot en un nou atractiu turístic.

tracking