Reportatge

Un lustre de funicular

El Funicamp va inaugurar ahir la seva cinquena temporada d’estiu amb un episodi de pluges i una temperatura de tres graus a 2.500 metres d’altitud. En tot el dia, unes 200 persones van fer el trajecte per visitar tant l’Orri del Cubil com l’estany de Pessons.

Un lustre de funicularXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mal dia per inaugurar la temporada d’estiu a Encamp. Amb pluges intermitents i tres graus positius a les Solanelles, el Funicamp va començar ahir els trajectes per la vall dels Cortals. Des de les deu del matí fins a les cinc de la tarda, unes 200 persones –algunes de les quals en bermudes i sense abrigall– van fer el recorregut de 25 minuts en telecabina per fer excursions a peu o en autobusos 4x4, malgrat que alguns plans van caure un cop palpat el fred i la boira. El conseller de Turisme, Xavier Fernández, que va convocar els mitjans de comunicació per formalitzar l’obertura del Funicamp, admetia que si el temps no acompanya –el giny estarà en funcionament cada dia menys els dilluns fins a l’11 de setembre– “difícilment tindrem els mateixos visitants que un dia assolellat” i recordava que l’any passat “vam batre rècord de visitants”. Tot i que l’objectiu del conjunt d’activitats d’estiu de Grandvalira és créixer un 10% en visitants, el cert és que el Funicamp va tenir una punta de visites –unes 20.000– gràcies a la Vuelta i la Purito de l’any passat.

Fernández va presentar –des de l’estació intermèdia, ja que no va acompanyar els periodistes fins a dalt– les novetats d’enguany: la tarifa única a cinc euros adreçada als ciclistes i excursionistes que només vulguin fer servir el Funicamp per pujar i les jornades de portes obertes dels dies 13 i 14 d’agost i 8 de setembre. Així mateix, va anunciar la intenció d’incorporar més activitats –sense concretar quines– a banda de les vies ferrades, l’escalada al rocòdrom, la visita a l’Orri del Cubil amb el guiatge d’un pastor o la ruta fins a l’estany dels Pessons, on es pot pescar. Un grup de 32 jubilats francesos va ser dels primers a estrenar la temporada. Tot i el mal temps, van pujar en telecabina i van fer l’excursió llarga fins a Pessons, on hi van passar tot el dia.

D’altres visitants que van pujar ahir fins a les Solanelles van aplaudir poder arribar-hi amb el funicular, tot i lamentar les condicions meteorològiques que els van fer suspendre, en alguns casos, les activitats previstes. Una família de Sòria va arribar-hi orientada pel punt d’informació turística. “Ens ha agradat molt el Funicamp malgrat el temps. Ens agrada molt la muntanya i això ens permetrà veure llacs i fer rutes”, narrava Cristina Estéban. Una mare i una filla de València de viatge per primer cop a Andorra hi van arribar de manera diferent. Van veure el funicular des de la carretera i van decidir acostar-s’hi. “És fantàstic que es pugui pujar amb el telecabina a l’estiu”, relatava Pilar Ciórraga, la qual afegia que “m’ha impressionat, m’ha agradat molt, ja que això a Espanya no es veu”. “El temps ens ha fotut i hem hagut de canviar els plans”, deploraven la Maite Frades i en Manel Lara, que remarcaven que “amb el Funicamp t’estalvies la pujada i pots fer excursions”. Joana Freire és la guia turística que rep els visitants en arribar a les Solanelles. Tret del grup de francesos, va tenir poca feina. “Normalment els busos sempre van plens, però avui el bus curt només ha fet un viatge perquè no hi ha gent”.

tracking