Saetde confia a cobrar els 1,5 milions de Porta

Viladomat assegura que tenen “la garantia” que l’ajuntament pagarà la indemnització i manifesta que estan “liquidant” el tema

Saetde confia a cobrar els 1,5 milions de PortaANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Saetde confia a cobrar els 1,5 milions que li ha de pagar l’ajuntament del poble fronterer de Porta pel projecte de Porte des Nieges i dóna així el conflicte per “tancat”. Una part de la paga la tenen garantida a través de les assegurances, mentre que la resta s’havia de negociar amb el consistori nord-català, però segons va indicar ahir el conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, “tenim la garantia de l’ajuntament” i “estem en procés de cobrar la indemnització”. “Tant l’ajuntament com nosaltres donem per tancat l’assumpte i no tenim interès a eternitzar-lo”, va assegurar.

Etiquetes:

El tribunal administratiu de Marsella va emetre el maig passat una sentència en què obligava l’ajuntament a indemnitzar la societat Domaine Porte des Neiges –on hi havia integrada Pas Grau Internacional–, per la inversió que havia realitzat a la pista i que ascendia als quatre milions d’euros. Hi descomptava, doncs, els diners que s’havien recuperat a través de la venda d’actius i les amortitzacions. El tribunal, però, no va reconèixer els beneficis que la societat preveia obtenir al llarg dels anys de concessió. Viladomat, però, recalca que l’important és que la indemnització “ens permet recuperar la inversió”. En aquest sentit, va recalcar que “ara estem en fase judicial i liquidant el tema”.

Obert a activitats conjuntes

Pel que fa a l’opció de reprendre les negociacions per tirar endavant iniciatives conjuntes, el conseller delegat de la societat que explota les pistes del Pas de la Casa i Grau Roig va explicar que “una vegada acabat l’assumpte de Porta” i cobrada la indemnització, s’obriran a entaular converses amb l’administració de la població nord-catalana. “Si l’ajuntament té interès a reobrir la possibilitat de tornar a fer projectes ja en parlarem”, va dir.

Viladomat va remarcar que Porta és un poble petit afectat pel despoblament que intenta “trobar mecanismes per desenvolupar el seu territori”. En aquest sentit, va afirmar que l’actual alcalde de la localitat “és una persona raonable que sap que l’esquí continua sent un dels actius únics” de la zona i per tant “qualsevol cosa que se li acudeixi a l’alcalde té les portes obertes”, oferint-se així a estudiar vies per explotar la zona. “Som veïns. Grandvalira està a dos metres del riu Arieja. És un territori molt interessant per al Pas de la Casa”, va assenyalar l’empresari, que es va mostrar obert a estudiar “qualsevol cosa que es vulgui fer allà” relacionada amb els esports d’hivern, com ara motos de neu, esquí o activitats exteriors.

LES ESTACIONS S'ADHEREIXEN AL PACTE PEL PAISATGE

Les quatre estacions d’esquí del país s’han adherit al pacte de desenvolupament de l’Estratègia Nacional del Paisatge impulsat pel ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i que fixa accions de millora paisatgística en un termini de deu anys. Els responsables d’Ensisa, Secnoa, Saetde i EMAP van escenificar ahir la signatura del conveni en un acte que van dur a terme amb la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó. El conveni, que fixa objectius de qualitat paisatgística, compromet els actors signataris a treballar pel desenvolupament de l’estratègia i a desenvolupar accions de sensibilització en tot allò que afecti el paisatge. Ensisa va ser la primera societat que ara fa un any es va sumar al pacte, nascut l’any 2012.

Calvó va destacar la importància del fet que “les estacions s’impliquin en aquesta estratègia perquè ocupen un 4% de la superfície del país” i va afirmar que es tracta de “paisatges d’alta muntanya, que són els més ben valorats per la població”. De la seva banda, el president d’Ski Andorra, Joan Viladomat, va posar de manifest que “l’esquí és una activitat molt important per a aquest país i s’ha de mantindre però procurant que sigui el més sostenible possible” i en aquest sentit va apuntar que iniciatives com l’estratègia nacional del paisatge “ajuden que la gent vegi que les estacions poden continuar ajudant l’economia andorrana”. En aquesta línia, Conrad Blanch, director general d’Ensisa, va indicar que “l’esquí és un actiu vertebrador de l’economia i som els primers interessats a comprometre’ns que es faci respectant el medi ambient”.

Amb la signatura d’aquest acord les estacions impulsaran accions tècniques com la restauració de talussos i pistes, la reducció de l’impacte lumínic, la revegetació, el tractament de les aigües o aspectes energètics i la regulació de l’accés rodat. Segons Calvó, “el valor més important del pacte” és el treball conjunt entre l’administració i els actors privats.

tracking