El quart preveu vendre el terreny adjacent al Casamanya

El quart acorda un plec de bases “obert” en què els dos terrenys aniran per separat i l’antic hotel només es podrà llogar

El quart preveu vendre el terreny adjacent al CasamanyaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La junta sortint del quart d’Ordino vol marxar deixant molt encar­rilat el plec de bases per al concurs que ha de permetre donar un nou ús a l’antic hotel Casamanya. Segons va explicar l’encara llevador, Josep Soriano, s’està treballant amb l’advocada del quart per acabar de definir el plec, que va insistir que serà “molt obert”. I en què es materialitzarà això? D’entrada, que les dues parcel·les que formen part de la propietat, la que acull l’hotel i la que hi ha el garatge i la sala annexa a l’establiment, formaran part del mateix concurs però aniran per separat. Així, qui vulgui optar al concurs podrà fer-ho només per a un dels dos espais, o per als dos a l’hora. Ara bé, en el cas de l’hotel l’única opció que es preveurà és el lloguer. En canvi, per a la parcel·la número dos, els licitants podran llogar-la o comprar-la. “Pensem que és la millor manera per poder trobar una sortida”, va indicar Soriano, admetent, però, que “per a nosaltres l’ideal seria poder-ho llogar i que s’arreglés”.

Etiquetes:

Amb tot, són conscients que no és fàcil trobar inversors per a aquest espai, que com que es tracta d’un edifici catalogat, deixa poc marge de maniobra per fer-hi reformes. És per aquest motiu que s’ha optat per modificar les escriptures i separar les dues parcel·les. Així, pensen que si com a mínim poden vendre la parcel·la on hi ha el garatge “podríem fer diners i llavors el quart es plantejaria començar a arreglar l’antic hotel”. I és que avui dia, malgrat la voluntat que hi pugui haver de millorar-ne les condicions “ni el quart, ni el comú, ni el Govern no tenen diners per fer-ho”.

Converses

Soriano, a més, té previst reunir-se amb representants del ministeri de Cultura abans de deixar el lloc de llevador “perquè ens cal saber què es pot fer exactament a a la segona parcel·la”. En aquest cas, l’únic element que està catalogat és la façana del garatge i, per tant, “volem saber com s’hauria d’actuar al costat dels elements catalogats, què s’hi podria fer i què no i deixar clars els paràmetres urbanístics, també amb el comú”, ja que en principi el que és la sala annexa es podria ender­rocar. Consideren que si poden vendre aquest espai, el podria comprar algú interessat a construir algun tipus d’equipament que reverteixi en positiu a la localitat. En aquest sentit, el plec de bases també valorarà més “qui presenti un projecte per arreglar l’hotel i per aportar quelcom al poble”.

Josep Soriano va destacar que en el darrer consell de quart es va aprovar tirar endavant aquest plec de bases, amb l’acord, també, dels nous membres de la junta. És per aquest motiu que preveuen que la proposta tiri endavant i el concurs es pugui treure abans d’acabar l’any.

REPORTATGE

Les fotos del que va ser a foscor domina ara la major part de les estances de l’antic hotel Casamanya. Els episodis de vandalisme que s’havien patit (algunes pintades a les parets en deixen testimoni) van fer actuar els responsables del quart i van optar per tapiar portes i finestres i així evitar més desperfectes. Foscor, pols i només alguns elements que serveixen per recordar l’activitat frenètica que havia tingut fa anys l’establiment. Uns records que es deixen atrapar a través, per exemple, d’una col·lecció de fotos que encara penja d’una de les parets del que havia estat la sala de festes. Imatges dels espectacles de cabaret que servien per entretenir els turistes, amb unes lletres brillants a la paret on es podia llegir moulin rouge. Avui encara queda alguna lletra i la part superior del teló penjant del sostre. Rastres del que va ser l’hotel i que ara ja només queda a la memòria dels que ho van viure.

A la resta de plantes, les de les habitacions, buidor. Estances sense cap element del mobiliari. El llevador, Josep Soriano, explica que els últims anys es va fer neteja de pràcticament tot el que hi quedava. I és que l’única cosa que s’ha pogut millorar és la part exterior. El quart s’ha encarregat de reparar el llosat i posar canonades noves per tal d’evitar les filtracions per culpa de la pluja. A més, també s’ha desmuntat la xemeneia que s’alçava a la part posterior de l’antic hotel i s’han retirat tots els ferros que la subjectaven. “Hem intervingut per frenar el deteriorament. No podíem fer-hi res més, ni arranjar-lo ni rehabilitar-lo”, exposa Soriano. Al seu dia es va pressupostar en uns 20.000 euros el cost de totes aquestes intervencions i el 50% de l’import el reben a través d’una subvenció del ministeri de Cultura. El llevador va destacar que amb els treballs que s’han fet fins ara, que encara no s’han enllestit del tot, encara no han esgotat tota la partida. A més, s’ha retirat tota la uralita que s’ha trobat.

tracking