El nivell de terbolesa de l'aigua se situa al límit de potabilitat permès

Es troba en un índex de 4 d’un màxim de 5 i per tant Capesa preveu haver d’interrompre el servei si segueix plovent

El nivell de terbolesa de l'aigua se situa al límit de potabilitat permèsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les pluges dels darrers dies han fet augmentar el nivell d’impuresa de l’aigua de la parròquia d’Escaldes-Engordany fins a situar-se a nivells més alts de l’habitual. Això fa que Capesa no descarti haver de tallar el subministrament aquesta setmana si segueix plovent i la terbolesa supera les 5 unitats nefelomètriques (ntu) –ahir se situava un punt per sota, a 4–. Des de diumenge els xàfecs han deixat uns 15 litres per metre quadrat diaris, segons dades de l’estació d’Engolasters, fet que ha portat la companyia d’aigües a fer unes analítiques més precises per garantir la potabilitat de l’aigua corrent, que de moment és “admissible”, va assegurar el president de Capesa, Eduard López Mirmi, el qual va afirmar que els resultats de les anàlisis “estan al límit”.

Etiquetes:

El cònsol menor, Marc Calvet, va assenyalar ahir que el comú es troba en estat d’“alerta” per si calgués tallar el subministrament atesos els alts índexs de terbolesa. Va destacar que de moment tant la captació com la distribució estan garantides però va recalcar que hi tenen “un ull a sobre” perquè dissabte la terbolesa estava “molt al límit”. A més, va revelar que estan controlant també la zona de Claror per si calgués fer-hi “alguna intervenció” per pal·liar problemes de saturació que podrien haver sorgit.

Dipòsits baixos

Amb tot, va posar de manifest que la situació pot variar en qüestió d’hores, fent que se sobrepassi el límit requerit i que calgui inter­rompre el servei. “Ara hi ha terboleses altes però de moment les estem torejant, però no descartem res”, va confessar. La fórmula que estan emprant els tècnics de la companyia per trampejar la situació és mantenir els dipòsits a un nivell baix per evitar l’entrada d’aigua massa tèrbola i anar omplint-los a poc a poc. Segons López Mirmi, no hi ha perill que s’acabin les reserves perquè malgrat limitar l’entrada d’aigua el baix consum nocturn permet que s’omplin les cisternes.

Sobre la propostes de Liberals d’instal·lar una mànega des de la presa del Ràmio fins al dipòsit per pal·liar la situació, López es va mostrar contundent: “Acudits, no.” I hi va afegir que seria “més fàcil obrir la comporta de Ràmio i que baixi directament l’aigua”. Respecte a la petició del PS, i posteriorment també dels liberals, que els cònsols assumeixin la presidència de Capesa, el president va contestar que “el comú no ha de venir-nos a vigilar perquè ja és a dins”.

TALLEN LA CARRETERA DE LA PLANA PER CONSTRUIR LA COBERTA DEL NOU DIPÒSIT

La setmana que ve la carretera de la Plana quedarà tallada al trànsit des del pont fins al cementiri per les obres de construcció de la tapa del dipòsit. La coberta arriba dilluns vinent i es tancarà la calçada del 7 al 9, de dimarts a dijous, per tal de deixar pas als camions i als operaris que instal·laran les planxes de formigó que taparan la cisterna.

Si es compleixen els terminis amb els quals treballa Capesa, el primer dels dos nous dipòsits –que tindrà una capacitat de 2.500 metres cúbics– estarà enllestit la primera setmana de juliol. Pel que fa al segon, de 2.400 metres cúbics, es començarà a fer a l’octubre.

López Mirmi va insistir ahir que amb aquestes reserves tota la gestió de l’aigua a la parròquia “serà molt més fàcil” i va destacar que permetrà “tenir tota l’aigua en condicions necessàries i suficients”. Amb els dipòsits “tindrem un marge de maniobra importantíssim”, va asseverar.

LA CONNEXIÓ AMB LA XARXA D'AIGÜES D'ANDORRA LA VELLA "NO ÉS PRIORITÀRIA"

La connexió de la xarxa d’aigua d’Escaldes-Engordany amb la d’Andorra la Vella es troba actualment en fase d’estudi, segons va confirmar el president de Capesa, que no va voler datar quan l’enllaç serà una realitat. Segons va dir, “no és prioritari”, ja que la urgència són els dipòsits per tenir 5.000 metres cúbics més de reserves d’aigua, però va afirmar que l’enginyer “està treballant”. “S’està estudiant. Sempre he dit que sí que s’havia de fer però no és prioritari. El que no podem fer és dispersar-nos amb moltes coses”, va reiterar, deixant clar que la connexió “va després” dels dipòsits però que és un compromís del consell d’administració de la companyia d’aigües parroquial.

“La connexió amb Andorra la Vella és un tema que sí que farem, hi ha l’acord per fer-ho”, va recalcar, però va reiterar que “un 95% dels esforços de l’enginyer que ho està estudiant són per temes més importants que aquest”.

tracking