Foc i lloc

Canvi social

La tendència de la societat a la laïcització és una realitat aclaparadora

El canvi social és una dinàmica inherent a les societats humanes que no deixa mai de fer el seu camí malgrat les traves coercitives o subtils que hi solen posar tant els poders legalment constituïts com els poders fàctics, els quals solen alimentar la vana il·lusió d’un món aturat en l’immobilisme. També a casa nostra regeix aquest precepte universal. El lector deu recordar l’enrenou que va suscitar la discussió de la llei del matrimoni entre parelles homosexuals, en el curs de la qual es van fer prediccions apocalíptiques, com ara que l’ús del nom matrimoni en aquest tipus d’esposalles podia arribar a esborrar del mapa el Coprincipat. Doncs bé, la llei es va aprovar –perquè Andorra, encara que alguns ho somiïn, ja no pot estar al marge del món–, i la qüestió del nom es va solucionar creant un eufemisme, unió civil, que atesta per a la història el poder real de l’Església sobre les institucions a casa nostra i l’elevat nivell d’hipocresia de què aquestes són capaces de dotar-se. Així, durant l’any 2015, primer any de vigència de la llei qualificada de les unions civils, es van celebrar set matrimonis entre homes i sis entre dones, consumant d’aquesta manera el canvi social en aquest aspecte. I el Coprincipat resta indemne.

Creat:

Actualitzat:

Però aquesta no és l’única data rellevant de les estadístiques que ha fet públiques el Registre Civil relatives a l’any 2015. En el curs de l’any es va confirmar una vegada més la tendència a celebrar els matrimonis heterosexuals per la via civil, en detriment de l’eclesiàstica. D’un total de 285 matrimonis inscrits, 247 (un 87%) ho van ser únicament pel civil, mentre que només 38 (un 13%) van optar per l’Església, unes dades que confirmen de forma aclaparadora la tendència de la societat a la laïcització. I no es pot al·legar que aquesta tendència afavoreixi una societat dissoluta, ja que durant el mateix període anual el nombre de separacions (87) va baixar sensiblement respecte a l’any anterior (135).

I una última dada, que obre un meló fins ara soter­rat: només el 58% dels naixements del 2015 ho van ser de pares casats; la resta van ser fills de pares no casats i de mares solteres.

El canvi social va fent, també a casa nostra, el seu camí implacable.

tracking