EVOLUCIÓ ECONÒMICA

La Cambra tem que l'acord amb la UE afecti la seguretat

L’entitat considera que l’acord d’associació amb la Unió Europea ha de “refermar les especificitats” del país i ha d’assegurar l’accés al BCE

El cap de Govern, Xavier Espot, i el president de la Cambra, Josep Maria Mas.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis va presentar ahir l’informe econòmic 2022. Durant l’acte, el president de l’entitat, Josep Maria Mas, va exposar una desena de demandes per fer front als reptes del país. Així, va indicar que l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) ha de permetre la diversificació de l’economia, però va manifestar que “cal refermar les especificitats del país, principalment en matèria de seguretat i d’ordre públic, una condició que és de vital importància per al futur d’Andorra”. La Cambra també veu interessant assegurar l’accés al Banc Central Europeu (BCE) per donar liquiditat a la banca andorrana i que les empreses del Principat es puguin beneficiar de finançament en projectes amb altres països de la UE. A més, l’acord, per al tancament del qual “no cal precipitar-se”, hauria d’incloure que la UE contribuirà econòmicament en infraestructures de desenclavament. Finalment, Mas va reclamar una estratègia de país per d’aquí a 20-30 anys, “amb una concreció per d’aquí a cinc anys que acompanyi la potencial signatura de l’acord amb la UE”.

El president de la Cambra va esmentar la necessitat d’adequar el marc d’immigració i laboral a les necessitats de les empreses i del país. “L’elevada manca de personal actual requereix treballar en una estratègia d’immigració que respongui de manera àgil i efectiva a les necessitats de l’empresa”, va afirmar. Mas també es va referir a la necessitat de mantenir una pressió fiscal competitiva amb l’entorn, ja que “no pot anar més enllà del 25% i durant el 2022 Andorra va superar aquest llindar”. Entre les demandes de la Cambra de Comerç hi ha l’agilització i la simplificació administrativa, l’impuls de programes per a la modernització de l’empresa i també de digitalització, i la potenciació de l’economia circular i de la transició energètica.

Entre les prioritats, Mas va manifestar que cal “activar i implementar amb celeritat el pla estratègic del comerç”, i va anunciar que en aquest àmbit la Cambra de Comerç ha començat a treballar en la creació de l’observatori del comerç, “avaluant i recollint les principals dades d’activitat comercial i el seu pes específic en l’activitat econòmica general”.

La Cambra de Comerç també aposta per una visió compartida del model turístic. “Per abordar els reptes del model turístic cal unitat de criteri entre l’àmbit públic i el privat”, va manifestar Mas. En aquest sentit, l’entitat va firmar un conveni de col·laboració amb tretze empreses i associacions del sector turístic. Així, el consell del sector privat de turisme vol ser “un instrument clau de cooperació”.

MESURES

1 Encaix d’andorra amb la UE

La Cambra creu que l’acord d’associació ha de tenir en compte les especificitats del país, principalment en matèria de seguretat i ordre públic, aspecte “vital” per a Andorra.

2 Adequació del marc laboral i d’immigració

L’entitat aposta per afavorir un marc d’immigració i laboral que permeti atreure talent, i en aquest sentit proposa un “diàleg continu” entre les parts implicades per consensuar les accions adequades.

3 Sistema fiscal competitiu amb l’entorn

Cal un nivell de pressió fiscal competitiu amb l’entorn i no imposar una càrrega excessiva a les empreses, i per aquest motiu no s’ha de sobrepassar el 25% de pressió fiscal, situació que va succeir el 2022.

4 Adaptació del comerç a la globalització

Per donar resposta als reptes del comerç, s’imposa activar i implementar amb celeritat el pla estratègic de comerç i la Cambra ha començat ja a treballar en la creació de l’observatori del comerç.

ESPOT DEMANA UNA ENTESA AL CES SOBRE LA PUJADA SALARIAL

El cap de Govern, Xavier Espot, va demanar ahir un “esforç” a les patronals i els sindicats perquè enguany es pugui arribar, en el si del Consell Econòmic i Social (CES), a una entesa sobre l’increment salarial per als treballadors. Així ho va manifestar al discurs que va pronunciar durant la presentació de l’informe econòmic de la Cambra del 2022, que com és habitual va comptar amb una nodrida representació del món empresarial i polític. Espot va indicar que pel que fa a l’“amenaça” que suposa la pèrdua de poder adquisitiu, el Govern incrementarà de nou el salari mínim dins de l’objectiu de situar-lo en un 60% del salari mitjà, però va apel·lar a patronals i sindicats perquè “siguin capaços d’arribar a una solució” pel que fa a l’increment que s’aplicarà al conjunt de treballadors. Espot va anunciar l’elaboració d’una llei general del turisme, inexistent encara tot i les regulacions específiques que s’han anat aprovant en els últims anys. L’objectiu d’aquesta nova llei, segons va manifestar, és facilitar i impulsar el treball que ja es porta a terme, per assolir un turisme de més qualitat. El cap de Govern va aprofitar per explicar que es reiniciaran els contactes amb els comuns per a la creació d’una agència tributària única, que, segons va indicar, no suposarà un pas cap a una “centralitat impositiva” ni tampoc més pressió fiscal. “El nostre compromís és no incrementar els tipus dels diferents impostos”, va recordar el cap de Govern. A més, Espot va insistir que l’acord d’associació és “l’únic instrument per diversificar l’economia i posar fi així a una de les nostres grans debilitats”, i va defensar la tasca feta en l’àmbit de l’habitatge, “un tema del qual hem fet una obsessió en els últims anys”

tracking