Deserten dos sanitaris cubans

Un metge i una infermera han fugit del Principat i estarien a Espanya per demanar asil polític

Els sanitaris cubans condemnen l'atac dels EUA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un metge i una infermera de la delegació de sanitaris cubans han desertat i han fugit del país. Els professionals estarien a Espanya per demanar asil polític des de que es va detectar que havien marxat dissabte passat.

El grup de sanitaris caribenys va arribar a Andorra el 29 de març per treballar per al SAAS amb els malalts de coronavirus i han desenvolupat les tasques en l'hospital i en l'a`rea assistencial habilitada al Cedre durant la pandèmia de la Covid-19 com a especialistes en medicina interna i en la unitat de cures intensives. L'estada dels 39 professionals cubans ha generat molta controvèrsia per les crítiques sorgides des dels Estats Units sobre el destí de la remuneració que els corresponia per la tasca que estaven desenvolupant i fins i tot s'han demanat sancions per als països que han acollit aquestes missions solidàries de Cuba en entendre que és una manera de donar suport al règim.

La delegació cubana havia de finalitzar la feina encomanada pel ministeri de Salut a final de mes ja que l'estada d'una part del grup s'ha prorrogat unes setmanes tot i que gairebé ja no quedaven pacients amb la Covid-19 i menys en situació greu. El ministre Joan Martínez Benazet va argumentar que els sanitaris cobririen diferents serveis de l'hospital per poder donar descans als professionals andorrans que han suportat una situació de pressió per l'augment de feina especialment durant els primers mesos de la pandèmia.

El cost de l'estada de la delegació també ha generat interès al país ja que els partits polítics han demanat al Govern quin contracte s'havia signat i a quina quantitat ascendeix però no s'ha arribat a fer públic. L'executiu ha al·legat que es tracta d'una informació confidencial i que a més no arribarà a assumir ja que va anunciar que la família Sirkia pagaria totes les despeses derivades d'aquesta col·laboració dels metges cubans.

Ressò a la premsa caribenya

La feina dels metges i les infermeres cubanes ha tingut molt ressò en la premsa de l'illa que ha anat publicant periòdicament testimonis de pacients i de professionals andorrans lloant l'atenció que han rebut dels sanitaris caribenys. L'última notícia que s'ha difós des de Cuba ha estat per destacar la feina del doctorYasmil Dieguez Cívico, de 34 anys, per haver col·locat un marcapassos a un pacient que va ingressar amb problemes greus de cor a l'UCI a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell. El facultatiu ha explicat en una entrevista a CubaDebate que la junta mèdica del centre hospitalari va decidir que s'havia de fer aquest tipus d'intervenció i que se li va adjudicar a ell per l'experiència que té en aquests procediments.

tracking