Eleccions

Preferència pels candidats centristes per ocupar el Coprincipat

Representants de la política, de l’economia i del món sindical andorrans apunten qui és l’aspirant als comicis gals que més beneficiaria el país

Creat:

Actualitzat:

Si dels representants polítics, laborals o sindicals d’Andorra depengués l’elecció del candidat vencedor a la República francesa, el gran triomfador seria el socioliberal Emmanuel Macron, encara que també és cert que molts no volen emetre una valoració explícita sobre una decisió que ha de prendre el poble francès. L’excap de Govern Òscar Ribas veu Macron com un home moderat, allunyat dels extrems, i amb suficient capacitat de diàleg i joventut per inspirar confiança: “És un candidat nou que s’allunya de l’eix esquerra-dreta tradicional i què té una manera de fer política diferent.” Ribas, a més, no creu que rebre una part del suport de les elits franceses el perjudiqui i afegeix que les últimes aparicions als mitjans de comunicació acostumen a ser claus per declinar la balança a favor d’un candidat o un altre.

L’excap de Govern liberal Albert Pintat també es decanta per l’exministre d’Economia per “la novetat, la joventut, l’europeisme i la defensa del liberalisme”. “Crec que Macron pot marcar el final del bipartidisme a França”, hi afegeix. Amb tot, Pintat reconeix la bona campanya del candidat de l’esquerra alternativa, Jean-Luc Mélénchon, i en destaca “la bona oratòria i les pinzellades poètiques”. “Mélénchon ha demostrat una cultura amplíssima”, diu. L'excap de Govern, finalment, destaca “la intensitat” dels debats a França gràcies a les aportacions de cada candidat, i el fet que s’hagi trencat el sistema bipartidista “pot obrir una nova era interessant per a aquells a qui els agrada la política”.

Enric Pujal, expresident dels liberals, és el darrer polític que aposta pel candidat socioliberal: “A mi no em va malament que guanyi Macron, tot i ser ex-ministre socialista, ja què és un home del món de la banca i crec que ens pot ajudar molt.”

Respecte a la decisió del poble

Altres representants polítics no volen expressar les seves preferències, sinó que opten per respectar la voluntat de poble francès. És el cas del secretari d’organització de DA, Esteve Vidal, que no pren partit per cap candidat i espera que l’escollit finalment “assumeixi les funcions de Copríncep amb gran responsabilitat com ho han fet tots els anteriors”. Tampoc ho fa el portaveu de Podem Andorra, Joan Seguí, malgrat tenir un candidat com Mélénchon, amb una ideologia molt similar: “Seria molt agosarat per part meva dir un nom o un altre tot i que espero que el futur Copríncep francès sigui el que més s’aproximi al progressisme real i a la ciutadania”. Preguntat per un possible triomf de la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, el portaveu de Podem es va limitar a dir que la formació ultradretana “no és gaire seductora”.

Patronal i sindicats

Josep Manzano, president de la comissió de recursos humans i relacions laborals de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), valora: “Em costaria decantar-me per un candidat, potser agafaria pessics de cadascun d’ells. Macron és un home que pot aportar idees noves i ens convé que es renovi la política en l’àmbit europeu.” Més contundent es mostra en referir-se a la possibilitat que la candidata del Front Nacional acabi vencent a les eleccions. “La Coprincesa Le Pen no és el que més ens convé. Sense rebutjar ningú, no és el model que més ens convindria per al nostre país. De fet, jo defujo sistemàticament dels radicalismes. No m’agraden. No he compartit mai criteris radicals perquè les persones necessiten cert equilibri ideològic”, sentencia el dirigent de CEA.

Per la seva banda, el president de la Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix, es justifica en el seu càrrec per no decantar-se per cap candidat. “Com a president de la PIME no puc donar cap nom. Sí que podria com a Marc Aleix, però el que puc dir és que la nostra entitat està per Europa”, va indicar, per matisar que “des de la PIME el que sí que tenim clar és que el guanyador hauria de ser un dels candidats que vulgui mantenir França dins de l’euro i que cregui en una Unió Europea forta”. Aleix va explicar que Andorra necessita que els seus veïns, Espanya i França, estiguin implicats amb Europa perquè “nosaltres puguem tenir una bona relació amb la Unió”. Per últim, va afegir que el guanyador hauria de ser un dels candidats que aposti per “l’emprenedoria”.

Des del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), el secretari general, Guillem Fornieles, només demana una cosa al futur vencedor de les eleccions, que tracti igual els francesos que els andorrans. “Estic fart que un cap d’Estat allà tingui una cara i aquí en mostri una altra. El futur president de la República francesa continuarà tenint dos càrrecs: un davant dels francesos i l’altre com a Copríncep del país. És inadmissible i incoherent i no es pot permetre que tingui dues cares”, sentencia el sindicalista.

Efecte Trump

Des de la Cambra de Comerç d’Andorra, el president, Marc Pantebre, també aposta pel jove socioliberal: “No m’agraden els representants de cap dels dos extrems, per això em quedaria amb Macron, que és al centre, de totes maneres això no té cap valor fins que no s’ho juguin a la segona volta.” Pantebre va més enllà i demostra la importància d’aquest sistema electoral: “La segona volta et permet rectificar i que no passi un altre cas Trump.”

QUÈ HAN DIT

Òscar Ribas, Excap de Govern

“Macron és un candidat que s’allunya de l’eix esquerra-dreta i fa política diferent”

Albert Pintat, Excap de Govern

“M’agrada Macron per la novetat, la joventut l’europeisme i la defensa del liberalisme”

Enric Pujal, Expresident dels liberals

“Tot i ser ex-ministre socialista, no em va malament que guanyi Macron”

Esteve Vidal, Secretari d’organització de DA

“Espero que el vencedor assumeixi les funcions de Copríncep amb gran responsabilitat”

Joan Seguí, Portaveu de Podem Andorra

“Espero que el futur Copríncep s’aproximi al progressisme real i a la ciutadania”

Josep Manzano, Dirigent de la CEA

“Macron és un home que pot aportar idees però agafaria un pessic de cada candidat”

Marc Aleix, President de la PIME

“El vencedor hauria de voler mantenir França dins l’euro i una UE forta”

Guillem Fornieles, Sindicat Andorrà de Treballadors

“Només demano que el nou president tingui la mateixa cara a França que a Andorra”

Marc Pantebre, President de la Cambra de Comerç

“No m’agraden els extrems, per això em quedaria amb Macron, que és al centre”

tracking