Drets laborals

Els monitors d'esquí defensen poder exercir com a autònoms

Denuncien les traves de les estacions per treballar per compte propi

Els monitors d'esquí defensen poder exercir com a autònoms

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els monitors d’esquí demanen que no se’ls posi traves a l’hora de treballar com a autònoms. Els titulats reivindiquen que es compleixi la legislació vigent i reivindiquen l’opció de poder impartir classes per compte propi sense dependre de les escoles o de les estacions d’esquí. Aquest és un dels quinze punts que es van tractar ahir a l’assemblea general ordinària de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME) al centre de la Llacuna de la capital.

Els monitors denuncien les traves que posen les estacions d’esquí a l’hora de muntar la seva pròpia escola. Malgrat que la llei actual els permetria treballar com a autònoms, han de demanar un plec de condicions a les estacions que, segons els monitors, es neguen a proporcionar-los. “A la pràctica, quan demanes el plec no et responen”, explica el president de l’AAME, Carles Iriarte. Els monitors també denuncien l’intrusisme i asseguren que hi ha altres professors contractats per agències de viatges als quals se’ls permet treballar pel seu propi compte. “No els exigeixen res perquè aporten clients a les estacions i així venen més forfets”, diu Iriarte. El president de l’AAME afegeix que ells també podrien fer aquestes aportacions de les estacions però això comportaria que aquestes, que “tenen el monopoli, haurien d’oferir més qualitat i més serveis”. A més, asseguren que els monitors de fora del Principat contractats per alguns clubs, escoles o agències no convaliden les seves titulacions per exercir. Iriarte diu que això és “competència deslleial” perquè els monitors estrangers que formen part de l’AAME sí que han de convalidar els seus títols.

POR A LES REPRESÀLIES

Els monitors d’esquí també demanen que puguin reivindicar els seus drets sense tenir por a no ser contractats la temporada següent. “Quan demanem que se’ns pagui doble un dia festiu o que se’ns compensi amb un dia de vacances, no volem que això comporti represàlies”, diu Iriarte. A més, demana que es protegeixin millor les condicions d’una feina caracteritzada per la seva temporalitat. “Cada temporada que comença estem a mercè dels directors de les escoles d’esquí o de les estacions”, afegeix el president de l’AAME. Els monitors també demanen que se’ls augmenti el salari en funció dels clients que aporten ells mateixos a les escoles d’esquí. Creuen que la seva experiència i titulacions són factors que atreuen els clients.

tracking