Balanç turístic

Els 160.000 vehicles de Setmana Santa baten el rècord històric

Vallnord Pal-Ariinsal ha tancat la temporada amb una xifra similar d'usuaris però ha experimentat una facturació històrica

Vallnord suma les millors xifres de sempre en facturacióXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El final de la Setmana Santa no ha deixat el sector de l’hoteleria i del comerç igual de satisfets, encara que tots comenten que el fet que enguany hagi caigut al mes d’abril i amb unes temperatures tan càlides ja feia preveure que l’afluència de gent baixaria respecte a l’any passat. Des de la Unió Hotelera, el seu representant, Manel Ara, va afirmar que s’estan complint els pronòstics. “Nosaltres prevèiem unes xifres d’ocupació de prop del 70% i sembla que serà així, encara que podrien millorar en funció de les reserves d’última hora. En general estem satisfets però sabem que en cap cas milloraran les de l’any passat.” Cristina Canut, presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra, era una mica més optimista. “Segons les nostres dades, a les parròquies centrals arribarem al 80% d’ocupació. És cert que hi ha molta diferència amb les altes, on no han passat del 70%, i en bona part s’explica pel fet que la Setmana Santa ha caigut a l’abril i no al març”.

Els comerciants també han notat la davallada de clientela. Des de l’Associació de Comerciants i Propietaris de l’avinguda Meritxell, Sònia Yebra incideix que l’època no és la millor. “Ja sabem que les vendes són millors al març que no pas ara. Normalment, la Setmana Santa són quatre dies bons però encara confiem en l’estiu i el Nadal per remuntar.” Finalment, Jean Jacques Carrié, de la Iniciativa Publicitària, va mostrar confiança a haver tingut un bon resultat. “Els comerciants del Pas de la Casa estan contents. Hem tingut sol i bona temperatura i la veritat és que ha funcionat bastant bé.”

L’estació d’esquí de Vallnord Pal-Arinsal ha tancat la temporada amb una xifra similar d’usuaris a les de temporades anteriors, però ha experimentat un rècord de facturació. Tot i així, per celebrar l’últim dia ahir va regalar els forfets.

Rècord en l’entrada de vehicles

Els onze dies de la Setmana Santa s’han tancat amb unes 7.000 arribades més de les previstes per Mobilitat. La previsió de l’àrea era que entressin a Andorra uns 152.000 vehicles, però la xifra, en espera de les darreres entrades, se situava ahir prop de 160.000. Segons va explicar el cap de l’àrea de Mobilitat, Jaume Bonell, cada dia de les vacances hi ha hagut una mitjana de 14.500 automòbils entrant al Principat. “Tot ha anat força bé. L’arribada i la sortida de vehicles han estat esglaonades”, va assenyalar, per afegir-hi que “la xarxa andorrana ha absorbit molt bé els vehicles i només hem tingut congestions molt puntuals prop de pistes i dels eixos comercials”.

Bonell va parlar d’una Setmana Santa de “rècord”. Hi ha hagut un 7% més d’entrada de vehicles que les vacances passades, que van caure en plena temporada d’esquí, a mitjan març, i un 20% més que el 2014, quan la Setmana Santa va coincidir amb dates similars a la que es va tancar ahir. Respecte a la temporada d’hivern, des de l’àrea de Mobilitat es va tornar a repetir la paraula rècord. “Des de Nadal fins a Sant Josep l’entrada de vehicles ha estat molt més elevada que l’any passat”, va indicar Bonell, que la va xifrar en 1,3 milions d’automòbils, un 8% més que la temporada d’hivern passada.

Fi de festa i mosquits

Últim dia d’esquí de la temporada a Pal-Arinsal. És migdia i hi ha poca gent a la zona del pla de la Caubella. Gairebé un empat tècnic entre els que van vestits d’esquiadors i els que van de paisà. A la terrassa una trentena de persones pren el sol i aprofita per anar a buscar les samarretes que regala un dels patrocinadors de l’estació. Música chill-out amb tocs de dance animen els minuts finals de la temporada d’esquí. Amb forfet gratuït a Vallnord com a regal d’últim dia. Fa més caloreta que no pas fred i el sol convida a anar en màniga curta. I és que estem a 17 d’abril, a set dies de Sant Jordi, i la gent, turistes i andorrans, semblen pensar més en la platja que en la neu per la poca afluència d’esquiadors. I a jutjar per les matrícules dels pocs cotxes que hi havia aparcats i per la llengua que parlaven els esquiadors la majoria dels que estaven ahir a Pal eren vinguts de Catalunya. Era el cas de la família Molist, pare, mare i dos nens de 3 i 4 anys. Han passat quatre dies a Andorra i ahir era el torn de la neu. “Els nens volien tocar neu i aquí estem”, explicava el pare mentre els fills agafaven la poca que quedava a peu de pista. Amb el restaurant tancat i només oberts la cafeteria i el bar d’una de les terrasses, la tipologia dels esquiadors no era l’habitual. Una noia vestida de conillet rosa de Pasqua bevia una cervesa i a la pista dues joves més, una amb texans i l’altra amb minifaldilla, miraven d’esquiar. I del final de temporada donava fe la presència de mosquits i de dos joves baixant per la pista amb dues bicicletes preparades per a la neu. La Laia, una andorrana habitual de Pal, se’n feia creus. “El darrer dia no és el millor per venir a esquiar”, indicava, però reia en veure un conillet rosa amb esquís. L’Andreu, català, també reia. “Jo m’ho he passat bé. He esquiat tranquil”, deia.

tracking