seguretat social

La CASS genera 37 milions de dèficit sanitari el 2016

La Caixa Andorrana de Seguretat Social tanca el 2016 amb els números vermells previstos

La CASS genera 37 milions de dèficit sanitari el 2016Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) va tancar el 2016 amb un dèficit de 36,9 milions d’euros en la branca sanitària, segons els comptes aprovats pel consell d’administració de la parapública. La xifra és similar als 36 milions que s’havien previst en el pressupost de l’any passat. La Seguretat Social confiava a reduir una mica aquest dèficit, però hi ha hagut una sèrie de pagaments extra que han portat que finalment els números vermells arribin fins als 37 milions. Concretament la despesa en la vacuna antimeningitis Bexsero o uns tractaments contra l’hepatitis han portat a augmentar algunes partides. Cap a mitjan any passat la parapública fins i tot va pensar que algunes despeses extra farien que el dèficit encara fos més gran, uns sis milions més, però al final les xifres han estat dins de les previsions. El dèficit sanitari global s’obté de sumar el de la Seguretat Social amb el del SAAS (bàsicament l’hospital i l’atenció primària) que seria d’uns 15 milions d’euros. El total s’enfilaria per sobre dels 50 milions d’euros que ha de fer front el Govern.

La Seguretat Social és conscient que la xifra de dèficit té una tendència a pujar de forma important els propers anys i que sense la reforma sanitària es pot disparar. En aquest sentit, la parapública ha estimat que els propers cinc anys els números vermells anuals podrien arribar a 90 milions d’euros si no es prenen mesures urgents i hi ha canvis dràstics. Fonts de l’entorn de la Seguretat Social van incidir que l’envelliment de la població és un factor imparable que sumat al factor de l’encariment dels tractaments provoca que l’increment de la despesa sigui constant.

Estabilitzar el dèficit

La CASS és conscient que pensar en l’autofinançament sanitari és una quimera, ni tan sols amb un gran increment del nombre de cotitzants. L’objectiu que s’ha marcat la Seguretat Social és que el dèficit quedi estabilitzat cap a uns quaranta milions d’euros. Es tracta d’una xifra que es considera assumible entenent que representa una mica menys del 10% del pressupost de l’Estat. Les mesures que propugna la parapública per a la reforma sanitària tenen com a objectiu establir mecanismes que permetin estancar els números vermells perquè en la propera dècada no superin els quaranta milions d’euros.

Altres fonts de la CASS van comentar que existeix també un dèficit d’instruments perquè la Seguretat Social pugui controlar millor la despesa. L’increment dels protocols que s’han establert els últims anys per temes com les baixes mèdiques o les proves sanitàries cares no han tingut l’efecte desitjat d’una disminució substancial de costos.

La Caixa Andorrana de Seguretat Social va fer públics ahir dos edictes on reclama cotitzacions impagades per més de 123.000 euros. Els impagaments inclouen tant autònoms com empresaris que no han cotitzat als empleats. En total són més d’una vintena de reclamacions. La xifra més alta correspon a més de setze mil euros que no s’han satisfet en cotitzacions laborals. Els implicats disposen de deu dies per presentar al·legacions a les sancions en les oficines de la Seguretat Social.

EL FONS DE PENSIONS SUPERA ELS 1.160 MILIONS

El fons de reserves de pensions de la Caixa Andorra de Seguretat Social ha superat els 1.160 milions d’euros a tancament del 2016, amb un increment de gairebé setanta milions respecte a com havia acabat a finals del 2015. El fons de reserves manté una política d’inversió força prudent que comporta que els nivells de rendibilitat no puguin ser massa alts perquè s’eviten al màxim els riscos, segons fonts properes a l’organisme. El fet que els mercats actualment no donin pràcticament rendiment als productes de màximes garanties fa que els augments siguin moderats. L’exigència mínima passa perquè els guanys siguin com a mínim superiors percentualment a l’IPC.

tracking