Govern tancarà una proposta sobre els productes agrícoles abans de l'estiu

La majoria de capítols del sector primari del país s’integraran dins del règim d’unió duanera

Govern tancarà una proposta sobre els productes agrícoles abans de l'estiuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern encara la recta final del procés de negociació sobre el paper que haurà de tenir el sector primari en el nou marc d’acostament a la UE. Segons va anunciar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, l’executiu tindrà tancada abans de l’estiu una proposta concreta sobre els productes agrícoles de l’acord duaner, concretament sobre quins capítols de l’1 al 24 passaran a integrar-se a la unió duanera i quins seguiran fora durant un temps per accedir-hi de manera gradual.

Etiquetes:

“Ara sí que tenim molt perfilat quins capítols podrien entrar directament i quins requeririen d’un període transitori”, va afirmar, afegint-hi que “ho estem acabant de polir”. “Això anirà avançant i abans de l’estiu tindrem una idea força clara del que pot entrar i el que no”, va manifestar. Tot i que les reunions amb els agents econòmics afectats encara no han conclòs, Calvó va refermar que la majoria s’incorporaran a l’acord –de moment n’hi ha setze de segurs– “perquè veuen que el fet d’entrar en règim d’unió duanera és un benefici i pot aportar en positiu”. Respecte al tabac, va avançar que també es tancarà una proposta els propers mesos –el primer esborrany, que partirà de la base de mantenir un règim de particularitat per garantir la viabilitat del sector, es presentarà al pacte d’Estat el mes de maig–.

Segell de qualitat del vi

Calvó va explicar que l’executiu elaborarà aquest any un decret per acordar donar una prima als productors de vi que s’inscriguin al segell de qualitat que el Govern va aprovar el novembre passat. La ministra va assenyalar que la quantitat econòmica de la prima es decidirà aquest any i va defensar que se’ls lliuri una compensació encara que no la necessitin.

“És un principi, defineixes unes prescripcions tècniques que han de complir per donar una garantia de qualitat i per tal de reconèixer-los l’esforç s’hi associa una prima”, va argumentar, tot subratllant que és el mateix que es fa amb la carn i per tant no pot ser diferent. Tot i reconèixer que els cellers del país no depenen econòmicament de l’aportació pública per fer possible la seva producció, Calvó va manifestar que “es fa amb la carn de qualitat i per tant entenem que també s’ha de fer amb el vi”, ja que el segell porta associada una dotació monetària per l’esforç d’adaptació als estàndards de qualitat.

CALVÓ DESTACA EL TARANNÀ DE BONET

La ministra de Medi Ambient va ser la primera autoritat política del país a reaccionar sobre la intenció de Sílvia Bonet de dimitir com a consellera general d’SDP –seguiria al grup mixt com a independent– lloant-ne el tarannà conciliador. A preguntes dels periodistes l’endemà de fer-se pública la notícia sobre la decisió de la parlamentària, Calvó va evitar parlar de l’allunyament de Bonet respecte als socialdemòcrates i d’un suposat acostament a DA, però va destacar que “és una persona molt treballadora i oberta al diàleg”. Amb tot, va apuntar que “són afers interns del partit”, i va remarcar que la decisió encara no ha estat comunicada per l’afectada.

TABAC ECÒLIC, COSMÈTICS NATURALS O BOSSETES D'OLORS A LA FIRA DE L'ILLA

Un grup reduït dels 22 productors agrícoles i artesans del país exposen aquest cap de setmana els seus articles al vestíbul del centre comercial Illa Carlemany. És la cinquena edició de la Mostra de productes agrícoles i artesans d’Andorra, que van inaugurar ahir la ministra Calvó i el director d’Agricultura, Landry Riba, i que es clou avui. Algunes de la parades ofereixen al públic novetats respecte a la fira de l’any passat, com el tabac de producció ecològica que elabora Can Sona de Fontaneda o les confitures i gelees de nova creació de Casa Gendret d’Auvinyà. També s’hi poden trobar ous de pagès, bossetes d’olors fetes per la Ratassia de la Carmeta o les cerveses artesanes Alpha.

Calvó va lloar precisament les novetats impulsades pels artesans del país i va assegurar que això “vol dir que són dinàmics i que es reinventen any rere any”. “Estem contents perquè tots els petits productors intenten innovar i porten producte nou”, va concloure. Riba, de la seva banda, va indicar que la intenció és “ampliar cada cop més la visibilitat” a través de la marca que ha impulsat el departament d’Agricultura.

Riba, a més, va anunciar que aquest any es potenciarà la visibilitat dels productes locals que es venen als diferents establiments perquè es distingeixin de la resta i el consumidor els pugui localitzar fàcilment, i va indicar que es treballarà per mantenir la presència de les 22 iniciatives a tots els esdeve­niments.

tracking