centres educatius

Vaga de mestres francesos de maternal i primària dimarts

París rebutja l’última proposta dels professors, que demanaven, com a mesura provisional, dos docents més el curs que ve

Vaga de mestres francesos de maternal i primària dimartsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els professors francesos de les escoles maternals i de primària del Principat faran vaga dimarts que ve. En la reunió d’ahir a la tarda, van decidir mantenir les mobilitzacions previstes per al pròxim 4 d’abril. Els sindicats no van voler donar dades exactes de la participació, tot i que asseguren que la mobilització serà “important”. Els docents, que demanen al ministeri d’Educació francès que augmenti les contractacions de professors de cara al curs que ve per fer front a l’increment d’alumnes dels últims anys, van decidir mantenir el preavís de vaga després de la resposta negativa de París a la seva última proposta.

Els professors van demanar ahir al matí al govern francès, que en espera de les inspeccions que tindran lloc els pròxims mesos per determinar si cal augmentar o no el nombre d’efectius a les escoles, contracti dos docents de manera provisional per al curs 2017-2018. “Era una proposta de mínims molt raonable”, va considerar una font sindical. “Sabem que generarem molèsties a les famílies, i ho lamentem, però és com si d’alguna una manera ens hi haguessin obligat”, va afegir-hi. La font consultada assegurava que mantenen l’esperança que el ministeri accepti finalment la proposta abans de dimarts. “La pilota ara és a la teulada del ministeri”, va dir. La resposta negativa del govern gal a l’última proposta la van conèixer ahir a la tarda poc abans de la reunió de tots els professors. “Les nostres demandes estan adreçades a una millora de l’escolarització dels nens per mantenir un sistema educatiu que creix però que funciona i genera confiança”, van assegurar des dels sindicats.

Serveis mínims

Si no hi ha un gir de 360 graus, la vaga provocarà l’aturada de les classes a 11 escoles franceses maternals i de primària, i fins a 2.200 alumnes es veuran afectats. La delegació d’Educació del govern francès al Principat determinarà avui quins centres podran obrir amb uns serveis mínims perquè almenys els pares puguin deixar-hi els seus fills. L’ens avaluarà si la quantitat de professors que depenen de la llei andorrana –com els docents de català– i els mestres francesos que no seguiran la vaga seran suficients per obrir els centres escolars amb les mínimes condicions de seguretat. Segons fonts consultades pel Diari, el Govern també va mediar amb els professors perquè encara que no s’imparteixin classes les escoles obrin igualment dimarts perquè els pares hi puguin deixar els fills. D’altra banda, l’obertura de les escoles maternals estaria gairebé garantida, atès que les ajudants dels mestres depenen del ministeri d’Educació del Principat.

Des de les Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (AMPA), la intenció és oferir el servei de menjador i d’activitats extraescolars, encara que aquesta decisió l’haurà de prendre cada AMPA en funció de si es compleixen les mínimes condicions de seguretat per obrir els centres. Per la seva banda, la presidenta de l’AMPA de l’escola francesa d’Andorra la Vella, Vicky Marrugat, va explicar que la protesta “suposarà un problema” per a les famílies si hi ha centres que no es poden obrir per falta de seguretat.

Els professors van interposar un preavís de vaga perquè creuen que cal més contractacions davant l’augment d’alumnes. Segons ells, ara hi ha 400 escolars més que l’any 2013, encara que des de la delegació d’Ensenyament del govern francès rebaixen la xifra a 250. Des de l’ens asseguren que tot i que la demanda de més contractacions no ha estat de moment satisfeta, sí que es van aprovar altres mesures, com ara l’augment de les dotacions per comprar material escolar, fer més inspeccions per determinar la qualitat de l’ensenyança i revisar la quantitat d’hores lectives que imparteixen els professors setmanalment.

LA XIFRA

130 professors francesos. Aquesta és la quantitat de docents que depenen del ministeri d’Educació francès. La majoria d’ells va votar per fer vaga dimarts que ve i la garantia de serveis mínims per obrir les aules dependrà d’aquells que decideixin no seguir la protesta i dels professors que depenen del Govern.

tracking