competències

La Massana reclama que els comuns decideixin sobre projectes nacionals

Baró defensa que les corporacions han de tenir l’última paraula sobre els equipaments

La Massana reclama que els comuns decideixin sobre projectes nacionalsFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El comú de la Massana també reclama tenir la darrera paraula sobre els projectes que el Govern vulgui desenvolupar a la parròquia. La corporació s’alinea així amb el conseller d’Urbanisme de Canillo, Cerni Pol, que dimecres va demanar que després d’una cessió gratuïta de sòl els comuns puguin decidir si volen o no un equipament nacional i on ha d’estar situat i que per tant els seus informes siguin vinculants tant en els projectes sensibles com en els no sensibles. El cònsol major de la Massana, David Baró, va afirmar que estan “al cent per cent” d’acord amb la posició canillenca perquè “els comuns som la institució més propera als ciutadans i ens arriben fàcilment i directament els seus neguits” i “un equipament sensible o no sensible ha d’estar ubicat al lloc més oportú”. Per tant, “qui millor coneix el territori i l’opinió dels seus ciutadans són els comuns”, va argumentar, assenyalant que han portat aquesta demanda a les reunions per la reforma de les competències i transferències.

Des d’Escaldes-Engordany, Ordino i Encamp, per contra, veuen bé la proposta del Govern que no calguin informes vinculants per fer projectes no sensibles. El cònsol menor escaldenc, Marc Calvet, va indicar que “ja ens va bé que només sigui vinculant per a projectes sensibles”, manifestant que “per a un projecte com el de la pista per la Copa del Món no penso que es necessiti un informe vinculant”. Des d’Ordino, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, considera que “difícilment el Govern farà alguna cosa en contra de la parròquia”. “Quan es fa una infraestructura d’interès nacional, el sol fet que la pròpia definició digui que és d’interès nacional entenc que pot ser bo per a la parròquia que sigui”. Mortés va assegurar que encara que els informes emesos pels comuns no siguin vinculants, “si una parròquia s’oposa a una infraestructura que no li interessa, difícilment el Govern tirarà endavant un projecte d’aquest calat”.

De la seva banda, el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va recordar que “tots els comuns vam acceptar d’entrada la cessió gratuïta dels terrenys i després la cessió amb informe vinculant o no en funció del tipus d’edifici” i per tant va dir que “per coherència des d’Encamp vam manifestar que estàvem d’acord amb la iniciativa proposada”. No obstant, va reconèixer que “si anem enrere no ens sentirem incòmodes” i va admetre que el dictamen de les corporacions fos sempre vinculant “no ho trobo malament”. “La majoria de comuns no ens trobaríem incòmodes, però per coherència hem de defensar l’actual proposta”, va reblar.

EL PS APOSTA PER CENTRALITZAR COMPETÈNCIES

El PS advoca per modificar la distribució de les competències i en aquest sentit defensa que algunes haurien de ser assumides pel Govern, com ara les escoles bressol, les polítiques de joventut, la protecció del patrimoni o les escoles de música i de teatre pel component de polítiques transversals que tenen. Segons van explicar ahir en un comunicat, els socialdemòcrates rebutgen abordar la qüestió de les transferències sense haver redistribuït abans les competències i, pel que fa al repartiment dels recursos, consideren que hauria de prevaldre el criteri de població i no el de territori, que creuen que està sobrevalorat. El partit vol, a més, que tots els ciutadans tinguin la mateixa càrrega fiscal independentment de la parròquia on visquin.

tracking