política

DA acotarà el control de trucades a determinats delictes

Presentarà esmenes a la modificació del Codi Penal per regular el control de trucades, que en cap cas es permetrà en tots els supòsits

DA acotarà el control de trucades a determinats delictesXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari de DA veu bé que s’intervinguin trucades telefòniques en determinats supòsits però no en el cas de delictes menors. Per això esmenarà la modificació del Codi Penal per clarificar millor en quines possibilitats es pot autoritzar el control de les comunicacions. Fonts del partit van explicar ahir que estan “a favor” d’aquesta mesura “però no en tot tipus de delicte” –sense especificar si ha de ser delicte major o senzillament greu i si és així en quins casos–, tal com queda recollit en els canvis legislatius impulsats pel Govern. En aquest sentit, els taronja aposten perquè el control telefònic “s’acoti a un tipus molt determinat de delicte” i sempre que estigui justificat. És per aquest motiu que segons van detallar ahir, els consellers generals demòcrates “treballaran per trobar aquest acotament” en el transcurs del debat parlamentari amb la resta de forces i també consultant els actors concernits.

No obstant, van assegurar que si no és possible arribar a un consens no acceptaran els canvis que validen la intervenció de trucades fins i tot en casos de delictes menors i que també elimina el secret professional i capacita la fiscalia perquè demani informació bancària sense necessitat d’autorització judicial. L’acotament de la llei vindrà donat –van recalcar– per la cerca de “l’equilibri just entre la garantia dels drets dels ciutadans i l’objectiu de dotar els diferents organismes de les eines necessàries per a la persecució de delictes”.

“Cap intenció malèvola”

El ministre d’Interior, Xavier Espot, va afirmar ahir que el Govern respectarà la posició del grup parlamentari de DA en el sentit d’eliminar la intervenció telefònica en casos de delicte menor i va manifestar que no hi havia “cap intenció malèvola” darrere dels canvis impulsats per l’executiu. Segons va exposar, “no obeeixen a determinat interès polític”, sinó a “propostes tècniques” que va fer una comissió formada per l’administració de justícia, el Ministeri Fiscal i la Uifand en el sentit de “facilitar les investigacions”. Suggeriments “sense cap mena de control polític” que el Govern va acabar acceptant segons Espot perquè “va considerar que les persones expertes en la matèria havien fet la ponderació i no era necessari fer un doble filtre”. Una ponderació que es basa en l’equilibri entre “el dret a la intimitat i al secret de les comunicacions i el dret a la seguretat que també recull la Constitució”. Una tasca que –va subratllar– ara correspondrà als parlamentaris i que el Govern beneirà. “El filtre el farà el Consell General en atribució de les seves competències i ja ens està bé que es matisi en el sentit expressat pel grup parlamentari demòcrata”, va concloure.

L’oposició vol que s’eliminin

Els grups de l’oposició presentaran també esmenes, però per demanar que se suprimeixin els canvis. Ld’A, PS i SDP denuncien les modificacions del Codi Penal i critiquen que una acció que havia de servir per incloure la tipificació del delicte fiscal hagi valgut per encabir-hi altres novetats. La consellera general de Liberals Judith Pallarés va dir que confia que s’arribarà a un acord, però va apuntar que DA haurà d’explicar “molt bé” en quins supòsits es pot permetre punxar un telèfon. La parlamentària va criticar que “si ja és prou feixuga la modificació d’aquesta llei no entenem que s’introdueixin coses que no tenen res a veure amb això”.

Des del PS, el conseller general Gerard Alís va lamentar que “el Govern hagi aprofitat la llei per col·locar una modificació que afecta un altre tema”, i va asse-nyalar que els canvis “atempten contra els drets fonamentals”. D’aquesta manera, considera que el redactat actual ja és bo i que en tot cas si s’hagués volgut variar s’hauria d’haver engegat una modificació separada. “S’ha de ser més curós quan es fan modificacions que afecten els drets fonamentals”, va sentenciar. Per la seva banda, SDP també està preparant esmenes per modificar el text.

tracking