Pallardó es retracta del 'cas BPA' i la batlle rebutja l'escrit

El principal testimoni del ‘cas BPA’ volia entrar un escrit en què diu que va declarar a Andorra sota amenaces de presó

Pallardó es retracta del 'cas BPA' i la batlle rebutja l'escrit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rafael Pallardó, el testaferro del presumpte capo de la màfia xinesa Gao Ping, és el principal testimoni del cas BPA perquè l’empresari valencià és qui va explicar el sistema de compensacions amb l’entitat andorrana. Van ser les anotacions trobades en una llibreta que guardava on es van constatar els pagaments fets a Espanya, entre els quals al mateix Joan Pau Miquel. Pallardó va explicar tot el sistema de compensacions en dues declaracions fetes davant la policia andorrana quan ja estava imputat a Espanya pel cas Gao Ping. L’empresari valencià ha intentat presentar aquesta setmana un escrit a la Batllia en què assegura que la declaració que va fer a Andorra sobre el cas BPA va ser sota l’amenaça que li havien fet a Espanya d’empresonar-lo en cas que no vingués al Principat. L’escrit té com a objectiu la retractació de les declaracions sobre la base que van ser fetes sota amenaces i per tant volia fer-ho constar a la justícia. L’escrit de retractació no ha estat acceptat per la justícia sobre la base que Rafael Pallardó no és part en el cas, sinó tan sols testimoni. I com que no està acusat ni forma part de les acusacions no està legitimat per introduir un nou escrit en el sumari. Fonts properes al cas van indicar que cal esperar a veure quina estratègia vol seguir Pallardó un cop s’ha rebutjat la incorporació a la causa i si optarà per algun tipus de recurs contra la decisió.

Etiquetes:

És precisament la declaració de Pallardó davant de la policia espanyola i davant de la policia andorrana, a més de la documentació que li comissen i de l’anàlisi dels comptes de l’empresari valencià a BPA, el que deriva en la detenció de Joan Pau Miquel el març del 2015. Pallardó va enviar a la Xina, suposadament per blanquejar els diners de Gao Ping, 68 milions d’euros en centenars d’operacions. Tota la mecànica l’explica el 12 de març del 2015 a Espanya davant del fiscal anticorrupció de Catalunya Fernando Bermejo. La justícia espanyola entrega el dia 13 a Andor­ra la declaració íntegra gravada i la documentació comissada. I és el mateix dia 13 quan l’empresari valencià es desplaça a Andorra per declarar “de forma voluntària i amb la finalitat de col·laborar amb els nostres serveis i amb la justícia andorrana”. Pallardó fins i tot signa una autorització perquè la Batllia pugui demanar tota la informació dels seus comptes a BPA. Pallardó identifica Joan Pau Miquel com una de les persones que físicament havien participat en els intercanvis de diners de les compensacions i el mateix Miquel ho va reconèixer poste­riorment.

FIÑANA REITERA QUE NO VA TENIR CAP INFORMACIÓ PRÈVIA SOBRE LA NOTA CONTRA BPA

El cap de la unitat d’intel·ligència (UIFand), Carles Fiñana, va reiterar ahir davant de la comissió BPA que no va tenir cap notificació prèvia sobre que el Tresor dels Estats Units anava a fer una nota contra Banca Privada. Fiñana va respondre a les preguntes dels consellers generals i va repetir el mateix que en anteriors declaracions. El cap de la UIFand explica que de l’únic cas relacionat amb BPA sobre el qual va parlar amb la FinCEN (organisme antiblanqueig del Tresor dels Estats Units) va ser respecte als més de dos-cents milions d’euros que estaven bloquejats a la Batllia vinculats al cas de Petróleos de Venezuela i que posteriorment van ser alliberats. Fonts properes a la comissió van informar que no hi va haver cap element diferent a les manifestacions fetes anteriorment per Fiñana.

Els demòcrates ja han comunicat a la resta de grups de la comissió que es rebutjarà la petició de compareixença que va fer Joan Pau Miquel. Els consellers de DA, que disposen de majoria dins de la comissió, consideren que és una irresponsabilitat que declari un processat abans que ho faci en el judici quan no existeix una legislació que estableixi els protocols pels quals hauria de declarar. Fins que aquesta legislació no estigui implementada no declararà cap processat.

tracking