Finances

El Govern ingressa 24 milions d'euros de recaptació de l'IRPF del 2015

La recaptació va superar amb escreix la prevista per l’executiu. L’Estat augmenta en 20 milions els guanys fiscals amb el nou impost

El Govern ingressa 24 milions d'euros de recaptació de l'IRPF del 2015

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha ingressat per l’impost de la renda de les persones físiques (IRPF) de l’exercici 2015 –el primer amb aquest tipus impositiu en vigor– 23,9 milions d’euros. Una xifra que, segons va indicar el ministre de Finances, Jordi Cinca, en la compareixença que va fer acompanyat del director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, per fer balanç de la recaptació, “ha superat les previsions que s’havien fet abans de l’entrada en vigor de l’IRPF”. Hinojosa, per la seva banda, va destacar que amb la introducció d’aquest impost l’Estat ha passat a recaptar 20 milions d’euros més en impostos del que ho feia abans de l’entrada en vigor. El càlcul surt de restar dels 24 milions els 4 que corresponen a la recaptació dels rendiments de les activitats econòmiques, que ja tributaven des del 2012 a través de l’IAE.

Dels 24 milions recaptats, 10,9 corresponen a les retencions sobre les rendes del treball, 4,6 a les retencions sobre les rendes del capital mobiliari, 2,4 al pagament fraccionat de les activitats econòmiques, 5,3 al resultat de les quotes diferencials de la declaració de l’IRPF i 720.000 euros al gravamen de residents sense activitat lucrativa.

Unes 13.500 declaracions

Quant al total de declaracions (13.489), 4.335 van correspondre a les rendes per les activitats econòmiques i 9.154 a la resta de tipus. El 74% del total es va entregar presencialment a l’oficina de Tributs i el 26% restant per via telemàtica. Continuar desplaçant usuaris cap a les tramitacions en línia és un dels aspectes a millorar, va indicar Cinca, que també va parlar d’agilitzar tots els procediments. Del total de declaracions, 4.936 van sortir a pagar per part de l’obligat tributari per un valor total de 7,4 milions, 4.737 van sortir a retornar per part de Tributs per 2 milions i 3.816 van quedar a zero.

Tant Cinca com Hinojosa van destacar la ràpida resposta que s’ha donat per part del Govern a les declaracions a retornar. El 94,4% (4.474) dels obligats tributaris amb dret a retorn ja han rebut aquests diners, per un global d’1,8 milions d’euros. S’han desestimat 238 peticions de devolució i 25, per un valor de 42.000 euros, estan pendents d’emissió.

També amb referència a la presentació de les declaracions, l’executiu vol evitar en la campanya del 2016 que comença l’1 d’abril que la majoria es presentin al setembre, l’últim mes de campa­nya. A la del 2015, al setembre es va presentar el 60% de la totalitat de declaracions. Cal destacar que unes 800 es van presentar fora de termini, fet que suposarà un recàrrec per a aquests obligats.

Respecte a les propostes de liquidació, el Govern va emetre l’exercici fiscal del 2015 un total de 41.579, de les quals 31.427 corresponien a persones que estaven exemptes de presentar la declaració. De les poc més de 10.000 declaracions processades, 6.601 van ser visualitzades per l’obligat tributari. D’aquestes, 3.421 van ser acceptades pel mateix import proposat. L’executiu també treballarà perquè el ciutadà conegui i utilitzi aquesta possibilitat.

Propers exercicis fiscals

El ministre va explicar que en els propers exercicis fiscals s’espera que la recaptació per l’IRPF augmenti “moderadament” l’aconseguida el 2015. “Variables com la millora de la situació econòmica i l’augment de la població tributària ens fan esperar que l’impost tingui cert recorregut a l’alça”, va indicar. Cinca es va felicitar, ja que “qualsevol hauria signat aquestes xifres abans de començar la campanya del 2015”.

El titular de Finances va destacar “l’alt nivell de compliment” dels obligats tributaris. “Hem muntat un IRPF que dona poca opció que hi hagi fuites”, va explicar Cinca, que va recordar que les rendes del treball estan supervisades per la CASS, les mobiliàries per les entitats financeres i que les activitats econòmiques ja tenen un historial de fa uns anys.

tracking