inversió viària

Acord “històric” amb França per a l'RN-20

Martí signa un conveni amb el govern de París per les obres de l’RN-20 que permetrà minimitzar al màxim els talls a l’accés d’aquí a sis anys

Acord “històric” amb França per a l'RN-20SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un acord “històric” que permetrà minimitzar al màxim els talls que pateix l’accés amb França a l’hivern per culpa de les allaus d’aquí a sis anys. El cap de Govern, Toni Martí, va signar ahir a París un acord bilateral amb el primer ministre francès, Bernard Cazeneuve, per posar en marxa la reforma integral de la carretera RN-20 que uneix ambdós estats. El conveni fixa les condicions de finançament de l’obra que s’ha de dur a terme a l’anomenat corredor d’allaus H2, situat al terme de l’Ospitalet. Un projecte que costarà 21 milions d’euros i que assumiran a parts iguals el Govern andorrà i el francès. A més, l’executiu gal també va formalitzar ahir el protocol per executar les obres de millora de la carretera –que inclou la desviació de Tarascon-sur-Ariège i el desdoblament de la via en alguns punts, així com eixamples de vies i millores als trams de revolts– per un import de 136,9 milions. D’aquesta manera, la inversió global puja en total als 157,9 milions d’euros.

Segons va detallar ahir el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, l’executiu pressupostarà mig milió d’euros l’any que ve i dos milions els anys següents fins al 2023. El corredor d’allaus podria estar “en un, dos o tres anys” i el conjunt de l’actuació “en cinc o sis anys estarà feta”, va dir. “És una col·laboració transfronterera que no s’havia fet mai a la història i que permetrà col·laborar conjuntament per millorar els accessos al nostre país”, va apuntar el ministre, el qual va assegurar que “l’objectiu és minimitzar molt els tancaments i que siguin els menors possibles”. Alhora, va destacar que es tracta d’“una millora importantíssima” perquè desbloquejarà l’accés a Andorra i el túnel de Pimorent que porta a Puigcerdà.

Empreses andorranes

L’acord signat ahir a l’Hôtel de Matignon preveu, a més, que les empreses andorranes puguin participar als concursos de contractació pública per dur a terme els treballs. De fet, segons va remarcar Torres, empreses del país ja estan duent a terme els estudis tècnics per realitzar les accions al corredor H2. Amb referència a la resta de millores que es faran a l’RN-20, el ministre va afirmar que “avui posem la primera pedra d’un camí que no es pararà”, ja que les obres del corredor aniran en paral·lel a la resta de treballs que liderarà l’executiu gal. “Tot serà successiu”, va assegurar.

El ministre va voler destacar el “compromís ferm” que ha demostrat França a l’hora de tirar endavant un acord que “no té precedents”. En la mateixa línia, el cap de Govern, Toni Martí, va qualificar el pacte segellat a París com “un pas important”, i va destacar que es tracta d’“una gran inversió” perquè es posa solució a un problema “que algun any ha tingut tancada la carretera 20 dies, amb tots els danys econòmics que això suposa”. A més, va subratllar que “ens atansarem més a Tolosa”, ja que el trajecte serà més curt.

Relacions “excepcionals”

El líder de l’executiu va voler realçar l’estat de les relacions amb París i va anunciar una trobada amb el Copríncep “properament”. Segons va relatar, Cazeneuve va declarar que “les relacions entre Andorra i França mai no havien estat tan bones”, i va manifestar que l’obra a l’RN-20 “contribueix a estrènyer els vincles històrics entre França, Andor­ra i Espanya”. “Avui s’ha significat una vegada més el clima de confiança mútua i de gran cooperació que hi ha i sobretot unes relacions que el primer ministre ha qualificat d’excepcionals”.

Martí va dedicar a París unes “paraules d’agraïment” al Copríncep francès, François Hollande, perquè “en tot el procés de modernització econòmica, d’obertura i reformes ha estat sempre ajudant”. “En els moments més difícils sempre ha estat present”, va refermar, i en aquest sentit va voler insistir en el seu “reconeixement personal i el del poble andorrà als seus cinc anys com a Copríncep”. La reunió d’ahir també va comptar amb la presència del prefecte de la regió d’Occitània i el president del consell departamental de l’Arieja.

L'EXECUTIU GAL JUSTIFICA EL TANCAMENT DEL CONSOLAT AL PAÍS

El tancament del consolat francès no és fruit d’“una renúncia” a les “relacions privilegiades i fortes que uneixen França i Andorra”, sinó d’“una reforma global de la nostra xarxa diplomàtica i consular” amb l’ànim de “contribuir al sanejament de les finances públiques”. És la resposta que el ministre d’Afers Exteriors i Desenvolupament Internacional francès, Jean-Marc Ayrault, va donar a la candidata dels Republicans a la cinquena circumscripció dels francesos a l’estranger, Laurence Sailliet. La republicana va enviar una carta al ministre on li demanava que reconsiderés la decisió de tancar el consolat. Sailliet considera que la resposta demostra “un gran desinterès” del govern gal envers la comunitat de residents francesos.

Acord “històric” amb França per a l'RN-20

tracking