El forn importarà dos camions al dia de residus des de la Cerdanya

L’arribada de brossa des de Catalunya començarà abans de l’estiu i es farà en hores de poc moviment de vehicles a la frontera

El forn importarà dos camions al dia de residus des de la CerdanyaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ctrasa i el gestor de residus de la Cerdanya “estan formalitzant el contracte i tota la documentació administrativa per fer un trasllat d’aquest tipus”, explica la titular de Medi Ambient, que recorda que aquestes operacions estan sotmeses a “un reglament europeu i per tant requereixen una sèrie de documentació i autoritzacions que s’estan acabant de tramitar”. Mentre conclou aquest procés al Principat s’ha perfilat el sistema a seguir i les mesures que es prendran per minimitzar qualsevol efecte negatiu que pugui tenir la importació de brossa que preveu que s’iniciï abans de l’estiu, segons destaca Sílvia Calvó. La ministra exposa, a COPE Andorra-AD Ràdio, que “de mitjana hi haurà un o dos camions al dia i s’està mirant que es moguin en moments on hi hagi menys circulació. No hi haurà camions que circulin en cap de setmana, quan hi ha molts turistes, i poden circular molt d’hora al matí”.

Etiquetes:

Calvó afirma que el Govern té en compte la repercussió que pugui tenir el trasllat d’escombraries i per això es farà amb totes les garanties de seguretat, per evitar qualsevol molèstia. Subratlla que “tots els paràmetres per minimitzar l’impacte de la circulació d’aquests camions estan contemplats en la logística que s’està preveient”, i precisa que els vehicles que es faran servir “estan dissenyats de tal manera per minimitzar l’olor i els vessaments, perquè de moviment de residus n’hi ha arreu i es fan de la millor manera, i aquí també, perquè existeixen aquests camions i pels horaris” per transitar.

Tarifa nacional

Una altra de les condicions que també està decidida és el preu que hauran d’abonar les autoritats catalanes per la incineració de brossa a la planta de la Comella. “Pagaran pel tractament de residus com nosaltres a Govern paguem a Ctrasa. Uns 57 euros per tona, i ells el mateix”, assenyala la ministra de Medi Ambient, que puntualitza que des del Principat no hi ha cap urgència ni fa falta fer la importació perquè arriben més deixalles al forn. Sílvia Calvó assegura que “la recuperació econòmica també es veu a nivell de residus i comencem a augmentar perquè probablement està creixent el consum, i ara estem en un nivell on les aturades tècniques que es feien per manca de residus són gairebé inexistents i no hi ha necessitat d’importar residus per tenir una capacitat suficient a la planta com hi podia haver fa quatre o cinc anys”.

La ministra remarca, però, que no es pot oblidar que s’ha de cooperar amb els veïns i donar el mateix suport que ells van donar a Andorra mentre es construïa el centre de tractament de la Comella. “Ara Catalunya ha tingut una necessitat i per a nosaltres la cooperació transfronterera és imprescindible. La vam tenir quan vam tancar la planta, que vam enviar més de 100.000 tones a un abocador català, i la tenim constantment perquè enviem cada any 70.000 tones al país veí”, incideix Sílvia Calvó, que considera que “cooperar en l’altre sentit ho entenem com que fa part del procés natural”. Alhora especifica que assumir la brossa de la Cerdanya permetrà tancar un abocador, que dintre de la jerarquia de residus de la UE “és l’última perquè és eliminació i per tant l’impacte global és positiu”.

La màxima responsable de Medi Ambient indica que a la Cerdanya s’ha de fer una instal·lació per fer el pretractament dels residus que s’importaran, “i crec que abans de l’estiu tindrem els primers camions, però no hi ha cap pressa ni per part nostra ni del gestor de residus de la Cerdanya, sinó que s’està preparant de la millor manera, i quan tot estigui impecable el primer camió arribarà”. La importació es farà de moment basant-se en un contracte anual “perquè així ho preveu la reglamentació europea”, apunta Calvó, “el mateix tipus d’acord que el Principat té per portar residus perillosos a Catalunya”, i afegeix que el trasllat “s’anirà mantenint fins que l’Agència Catalana de residus faci un altre pla que contempli un altre tipus d’instal·lació a la Cerdanya. Nosaltres, com que tenim un contracte anual que es revisa cada any, l’anirem valorant cada any”.

Límit de 10.000 tomes

Els residus arribaran de moment des de la Cerdanya i no es descarta que puguin provenir també des de l’Alt Urgell. L’única condició que estableix l’acord que es va signar el gener passat “és que s’ha de respectar la quantitat màxima que hem previst al conveni de 10.000 tones”, ressalta Calvó, que afirma que també en aquest cas les deixalles haurien de tenir abans de la importació un pretractament “molt complet”.

CONVENI PER AL PERSONAL A CTRASA AQUEST ANY

La situació de mal clima laboral que es va denunciar fa mesos a la planta de la Comella “ha millorat” des del punt de vista de la ministra, que apunta que per això s’està elaborant el conveni col·lectiu que va reclamar el personal. El procés es troba “a l’inici amb el delegat perquè la llei preveu uns formalismes molt grans, i ara hem agafat un assessor jurídic i la gerent en principi s’ha de cuidar d’aquest tema i a veure si abans de final d’any el tenim tancat”, comenta Sílvia Calvó. I recalca que l’estudi de clima laboral que es va fer a Ctrasa va revelar que “no hi havia mobbing, hi havia millores a fer que s’estan fent”. La ministra valora que les baixes d’empleats al forn incinerador els últims temps són conseqüència de la reactivació econòmica “perquè havíem tingut persones treballant amb màsters o llicenciatures fent d’adjunt a torn i han optat per llocs de treball millors”.

tracking