Finances

Vall Banc repatriarà la renda variable a l'abril

El supervisor suís dona a l’AREB el dret a repatriar els 500 milions d’euros retinguts a Credit Suïsse que són de clients de Vall Banc i de BPA. La decisió permetrà normalitzar del tot l'activitat del nou banc andorrà

Jean-Pierre HuguesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vall Banc podrà començar a operar amb normalitat a partir de mitjan abril, quan recuperi els fons dels seus clients en renda variable que estan bloquejats a Credit Suisse. El supervisor bancari suís (Finma) va reconèixer dilluns passat el procés de resolució de BPA. Aquesta decisió comporta que, un cop entri en vigor el proper 13 d’abril, es podrà reclamar a Credit Suisse que retorni els 500 milions d’euros en renda variable que estan bloquejats i que pertanyen tant a clients de Vall Banc com de Banca Privada. La petició de repatriació dels diners la podrà fer l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB).

La resolució del supervisor suís és clau per dos motius, segons van indicar fonts properes al cas. D’una banda, Credit Suisse havia deixat clar que no desbloquejaria la renda variable mentre no tingués una autorització expressa del Finma. De l’altra, la determinació deixa clar que l’AREB per reclamar les posicions dels clients de l’antiga BPA no necessita iniciar una causa judicial a Suïssa. Eren precisament els dubtes sobre aquests dos punts els que, segons les mateixes fonts, havien provocat que la posició de Credit Suisse fos inamovible. La legislació suïssa és molt garantista en matèria de recuperació de capitals bloquejats. Demana excepcionals garanties que impedeixin que hi hagi clients que posteriorment puguin obrir causes judicials contra les entitats que retenien els diners perquè han estat perjudicats un cop alliberats.

La repatriació de la renda variable tindrà escassa afectació en els clients actuals de BPA perquè tenen els comptes bloquejats fins que no demostrin que els diners no tenen origen il·lícit. Per a Vall Banc la situació és totalment diferent perquè comportarà que tots els clients ja puguin tenir accés total als seus actius. La repatriació de la renda variable era l’únic element que impedia la total normalització de l’activitat de l’entitat.

ELS PUJOL VOLEN LA DECLARACIÓ DE CIERCO AL CONSELL

La família Pujol ha demanat a la Batllia que insti la comissió BPA del Consell General a fer que entregui les còpies de les gravacions de les compareixences de l’expresident del banc Higini Cierco i del seu exadvocat Jaume Bartumeu. La intenció de la família Pujol, segons fonts properes al cas, és poder constatar que Cierco va explicar el mateix davant dels consellers generals que davant del batlle quan li va prendre declaració. La part que importa als Pujol és l’explicació que puguin haver fet Cierco i Bartumeu respecte a les suposades coaccions que s’haurien produït envers els màxims responsables del banc per part de la policia patriòtica espanyola. Les coaccions i pressions denunciades per Cierco davant del batlle són les que li permeten justificar que va ser Banca Privada d’Andorra qui va facilitar a la policia patriòtica espanyola les dades dels comptes que diversos membres de la família Pujol tenien a BPA. Els Pujol van presentar una querella per revelació de secrets bancaris en què acusen tant els dos suposats responsables de l’entrega per part de BPA, Cierco i Joan Pau Miquel, com els policies espa-nyols que presumptament els van coaccionar per obtenir les dades. També s’insta a rebre la de Jaume Bartumeu perquè hauria estat el mitjancer que va utilitzar la família Cierco per comunicar al Govern que havien rebut pressions per part de policies.

HIGINI CIERCO ES REUNEIX AMB EL REPRESENTANT DEL COPRÍNCEP FRANCÈS

L’antic accionista majoritari de BPA Higini Cierco es va reunir dimarts amb el representant personal del Copríncep francès, Jean-Pierre Hugues, i el director del gabinet de la representació del Copríncep, Pascal Escande. La trobada va durar una hora i es va fer a la seu de la representació del Copríncep, va detallar ahir el Grup Cierco a través d’un comunicat.

Tal com va fer dijous passat amb el representant del Copríncep episcopal, Josep Maria Mauri, i la secretària general dels serveis del cap d’Estat mitrat, Conxita García Moyano, Cierco va traslladar a Hugues “la preocupació per la situació que encara viu el Principat dos anys després de la intervenció”. A més, va exposar “la necessitat d’arribar a la solució escaient que permeti pacificar el clima que es viu al país”, i “posar remei als greus perjudicis que encara pateixen els clients i els maldecaps que acompanyen molts dels treballadors i extreballadors del banc”.

El Govern, el PS i SDP van reaccionar ahir a les trobades dels Cierco amb els caps d’Estat. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va dir que li sembla “legítim” que “algú que creu que té una situació suficientment rellevant per anar-la a explicar a les diferents institucions del país ho faci” i que és “normal” que l’escoltin perquè “han de rebre tothom que ho sol·liciti”. En la mateixa línia, la consellera del PS Rosa Gili va qualificar de “legítim i normal” que es reunissin, i va remarcar que “si han considerat adient escoltar-los, perfecte”. Víctor Naudi, parlamentari d’SDP, va afirmar que “són ben lliures de demanar-ho”, i hi va afegir que “si els van rebre, millor per a ells”.

Investigar la nota de la Fincen

Els germans Cierco han enviat una petició a l’inspector general del Tresor dels Estats Units perquè investigui els motius pels quals es va acabar fent una nota acusant BPA de ser “un perill de primer ordre en blanqueig de capitals”. La carta, tramesa per l’advocat dels Cierco als Estats Units, Eric Lewis, demana que expliquin com el Tresor va arribar a la conclusió que BPA tenia una estructura organitzada de blanqueig de diners. En la petició, segons explicacions de l’agència Reuters, es considera que la investigació va ser inadequada i es demana quines van ser les raons ocultes que haurien portat a fer-la.

Vall Banc repatriarà la renda variable a l'abril

tracking