Política

Martí confia en Jover per ser ministre d'Exteriors

Els canvis al Govern previstos per a final de mes topen amb la dificultat per incorporar un nou membre per a Exteriors i Martí es remet a membres del gabinet.

Martí confia en Jover per ser ministre d'ExteriorsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El relleu de Gilbert Saboya al capdavant del ministeri d’Exteriors li està comportant a Toni Martí més dificultats de les previstes. La negativa de tots els candidats als quals s’ha dirigit per incorporar-se com a nous membres del Govern ha fet que variï d’estratègia i que intenti solucionar la qüestió a partir de canviar les atribucions dels ministres que formen part de l’executiu. La primera alternativa va ser la de la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, però davant la seva negativa inicial el cap de Govern confia ara, segons fonts properes a l’executiu, que Èric Jover deixarà Educació per fer-se càrrec de la política exterior.

L’opció del secretari general de DA li permet tancar la crisi desfermada per la renúncia de Saboya a seguir a Exteriors –que no a continuar al Govern– i procedir a la remodelació de l’executiu a final de mes, tal com està previst. I sense la necessitat de fer gaires canvis competencials entre ministeris com era en el cas de Calvó, tot i que ara serà necessari incorporar un nou membre al gabinet. Això no treu, però, que Francesc Camp hagi de seguir cedint les competències de Comerç al nou ministeri d’Economia que ostentarà el polític lauredià, i que es dissenya per promoure la reactivació econòmica sobre la base de l’obertura al capital estranger que està molt lluny de donar els resultats previstos.

Promoció interna

La cartera que deixarà vacant Jover anirà a parar a mans d’un alt càrrec del ministeri, segons les mateixes fonts. La voluntat és que es mantinguin les línies mestres de la política educativa que des de fa dos anys està marcant Jover i per aquest motiu s’optaria per la via de la promoció interna d’algú amb un ampli coneixement i experiència en educació. Entre les persones més ben situades per ser el nou titular d’Educació hi ha l’actual directora de l’Escola andorrana, Esther Vilarrubla, càrrec que ostenta des que Martí va arribar a cap de Govern el 2011. La seva vida professional ha estat sempre vinculada al món de l’ensenyament. Forma part de l’executiva de DA i des de les passades eleccions comunals és consellera de l’àrea Social d’Andorra la Vella, càrrec al qual ha de renunciar si s’incorpora al Govern.

TORRES ES NEGA A CEDIR ANDORRA TELECOM A SABOYA

La titularitat de les competències sobre Andorra Telecom torna a estar al centre de les disputes entre membres del Govern. Però aquesta vegada Jordi Torres no està disposat a cedir. A l’inici de la legislatura es va alterar la normalitat en les atribucions ministerials quan el titular d’Ordenament Territorial, Tor­res, no era al capdavant de l’operadora com ha estat tradicionalment. Toni Martí la va traspassar a Jordi Alcobé per compensar-lo perquè no li va donar la cartera que li havia promès, com també havia fet amb Torres. Amb la dimissió del polític canillenc al novembre, l’encampadà va recuperar al desembre Andor­ra Telecom, que havia desitjat des del primer moment. Han passat encara no tres mesos i la presidència de l’operadora ja torna a estar en entredit. Gilbert Saboya la reclama per al nou ministeri que es crearà un cop abandoni la cartera d’Exteriors, previst per a final de mes. Considera que és clau per a les atribucions que ha de tenir la nova cartera d’Economia que liderarà. Parer que no comparteix de cap manera Jordi Torres i ja ha fet saber a Martí que no està disposat a transigir sota cap concepte.

tracking