Finances

Fitch veu amb optimisme la perspectiva econòmica

El ràting d’Andorra es manté en BBB, però la perspectiva passa d’estable a positiva

Fitch veu amb optimisme la perspectiva econòmicaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Fitch ha avaluat Andor­ra amb un ràting BBB amb perspectiva positiva, el que millora l’anterior qualificació, que era de triple ‘B’, però amb perspectiva estable. Fitch destaca que la renda per càpita demostra un grau de benestar que és quatre vegades superior a la mitjana mundial, la solidesa de les finances públiques i l’estabilitat política. Aquestes són les fortaleses que es veuen compensades per la branca negativa en els riscos de tenir una economia de mida molt petita al costat d’un sector bancari massa gran que podria provocar greus problemes a l’Estat en cas de crisi financera.

Les perspectives de l’Agència per al 2017 són d’un creixement del Producte Interior Brut (PIB) d’un 1,5%, mentre que per a l’any vinent l’increment previst seria d’un 2%. Cal recordar que el PIB, aproximatiu, amb què treballa Fitch se situa al voltant dels 2.500 milions d’euros. La millora en la perspectiva també està lligada a l’augment dels ingressos tributaris que s’ha produït en el segon semestre del 2016 i que demostra cert grau de recuperació econòmica. El deute previst per enguany és d’un assumible 1% del PIB (25 milions) i el nivell d’endeutament global a tancament del 2016 és equivalent a un 40,5% del PIB. En aquest sentit, Fitch espera que aquest deute se situï per sota del 40% del PIB el 2018.

Banca resistent

Fitch va fer una lloança del sector bancari nacional en base que hauria mostrat “resistència contra l’impacte de la crisi que va portar a la liquidació de Banca Privada, el quart banc més important, l’any 2015”. L’anàlisi també posa en relleu que “les autoritats andorranes estan en camí d’alinear la regulació de l’intercanvi automàtic d’informació als estàndards europeus i internacionals al final del 2017”. Afegeix que a partir de gener ha començat l’intercanvi d’informació fiscal entre Andorra i els estats membres de la Unió Europea. Per últim, fa referència que les institucions financeres i els bancs les normes comptables universals (conegudes com a IFRS) el que farà compatible els fluxos d’informació i dades amb la resta d’institucions i bancs.

És precisament el sector bancari el que també crea el principal factor de risc per al país. Fitch explica que (amb dades de finals del 2015) els volums de les entitats són equivalents a set vegades el PIB nominal andorrà. Cal afegir que no existeix un prestador d’últim terme (un banc central) que faci de xarxa en cas que una de les entitats tingui problemes financers. Aquests dos factors comporten que el risc respecte que una crisi bancària afecti els comptes de l’Estat és “molt alta”. I apunta un darrer perill: la querella que han interposat els germans Cierco contra l’Estat pel cas BPA. Els Cierco demanen uns 375 milions d’euros de compensació i Fitch ha calculat que en cas que la Justícia els donés la raó el cost a pagar per l’Estat seria equivalent al 14% del PIB, amb un impacte molt fort en les arques de l’Estat. Cal recordar que el pressupost nacional és de poc més de 400 milions d’euros.

La perspectiva és d’una millora del ràting en la pròxima anàlisi, i Fitch creu que només podria anar en línia negativa si la banca tingués problemes que poguessin tenir una afectació en els comptes de l’Estat.

ELS PREUS DELS PISOS ATUREN LA CAIGUDA I PUJA L'1,2% EL COST PER METRE QUADRAT

L’Agència Fitch considera que hi ha una sèrie d’indicadors alternatius que complementen l’explicació de la millora de l’economia andorrana. Entre ells destaca l’aturada de la caiguda dels preus dels habitatges que s’ha registrat a partir del 2016. I afegeix que després de vuit anys de caigudes continuades del cost del metre quadrat d’obra construïda, s’acaba de produir el primer increment anual. Durant el 2016, el metre quadrat s’havia apujat un 1,2%, segons les dades de què disposa l’empresa qualificadora. Una de les queixes que mostra l’agència és l’escassa i dolenta qualitat de les dades amb què treballa per fer l’anàlisi. Precisament un dels punts on anuncia que Andorra pot millorar el ràting passa per poder millorar l’accessibilitat de les dades i tenir-les amb una freqüència més gran. Un altre punt pel qual es pot millorar el triple ‘B’ és si hi ha una diversificació econòmica.

tracking