operació policial

La policia desarticula una banda juvenil que robava en comerços

El cos d’ordre deté dos nois de 17 anys, considerats els caps, i relaciona una altra dotzena d’adolescents amb l’activitat il·legal.

La policia desarticula una banda juvenil que robava en comerçosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia ha desarticulat una banda juvenil dedicada a cometre robatoris en establiments comercials i n’ha detingut els considerats caps, dos nois de 17 anys, mentre que ha identificat una dotzena d’adolescents més (tots d’entre 14 i 17 anys) que també estarien relacionats amb les activitats il·lícites del grup. Són els presumptes autors dels furts de la matinada del 19 de desembre a la part alta d’Escaldes, quan van ser assaltats set comerços del carrer Engordany. Aquests fets van ser l’origen de la investigació policial que va culminar entre dimecres i ahir amb les dues detencions. Però la policia té indicis que el grup està relacionat, en total, amb una cinquantena de furts de mercaderia, inclòs el del 18 de gener en una botiga de l’avinguda Carlemany en ple dia. Els joves que van irrompre a l’establiment van furtar dues ulleres i van agredir el dependent que els va cridar l’atenció en adonar-se de la sostracció. Van fugir corrents.

El grup hauria actuat principalment a les parròquies d’Andorra la Vella (també Santa Coloma) i Escaldes, i també se’ls relaciona amb algun furt a Canillo. La manera de procedir era usant la força per poder accedir als locals. Segons va especificar el cos d’ordre, usaven diferents eines per forçar panys i marcs de les portes i, en d’altres ocasions, trencaven el vidre de la porta d’accés als negocis amb un roc o un estri contundent. La policia calcula que entre la mercaderia sostreta i els danys materials comesos per accedir als locals el dany causat per la banda juvenil ascendiria a uns 30.000 euros.

Organització

Els joves actuaven d’una manera organitzada. Al capdavant hi havia els dos detinguts, un dels quals, que està a punt de complir la majoria d’edat, ha ingressat a la Comella perquè ja acumula un ampli historial delictiu, segons fonts policials, i perquè s’hauria considerat que l’ingrés al centre penitenciari (al mòdul de menors) era la mesura més procedent pel seu perfil. En un segon esglaó del grup hi hauria cinc adolescents més i després hi hauria una tercera escala formada pels més joves, que eren captats pels altres per tal que participessin en les sostraccions que, principalment, tenien com a víctimes botigues d’esports i d’electrònica, ja que el botí eren sobretot aparells tecnològics i roba de marca. La mercaderia, després, es venia per obtenir un benefici econòmic. I ho feien a través de portals d’Internet de venda d’objectes i també en botigues de segona mà. La policia també va assenyalar que alguns dels menors acompanyaven els detinguts a perpetrar furts amb força durant la nit, buscant “sobretot” diners en efectiu.

La policia ja havia identificat la setmana passada els integrants del grup i, de fet, alguns ja van passar pel despatx policial. Però en tractar-se de menors, van assenyalar des del servei, la investigació de la batejada com a operació Els Pastorets ha estat més complexa “atès que totes les diligències policials que es practiquen requereixen vetllar pel compliment d’unes garanties processals reforçades”. Les detencions, finalment, es van practicar entre dimecres i ahir amb l’autorització de la Batllia de menors. La policia va precisar que a banda dels robatoris amb força, el grup podria ser responsable d’altres delictes com ara la inducció a l’abandó de domicili, infraccions contra la salut pública, actes vandàlics i crebant d’ordres judicials. Tanmateix, van assenyalar que la investigació es manté oberta i que no es descarten noves detencions pels fets.

La policia desarticula una banda juvenil que robava en comerços

La policia desarticula una banda juvenil que robava en comerços

tracking