Successos

Un terratrèmol de grau 3,3 a l'Alt Urgell es percep a Andorra

La comarca veïna ha registrat diversos moviments sísmics des del diumenge

Un terratrèmol de grau 3,3 a l'Alt Urgell es percep a Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El que va succeir durant un període de poc més de 24 hores a l’Alt Urgell no és inusual, va remarcar des del Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma) Natàlia Gallego. Va recordar que es tracta d’una zona amb un risc sísmic moderat, que vol dir que es poden donar moviments sovint, i terratrèmols “importants” cada moltíssims anys. Des de diumenge la comarca de l’Alt Urgell ha estat epicentre de diversos sismes, tres dels quals destacava ahir el Cenma per la seva magnitud: el primer la mitjanit de diumenge, el segon al migdia de diumenge i el darrer ahir, a les 12.09, localitzat en una zona propera a la Seu d’Urgell.

La magnitud dels mateixos va anar creixent des del 2,5 graus en l’escala Richter del primer als 3,3 del darrer. Tots aquests moviments els ha registrat el sismògraf de la Rabassa i ahir el Cenma llançava una enquesta dirigida a la població per constatar en quin grau havien percebut el terratrèmol de 3,3. I és que, tal com van assenyalar des de l’ens, s’havia percebut “sense danys” a l’Alt Urgell i de la mateixa manera es podria haver notat a Andorra. Quant a l’escala d’intensitats, es tractaria d’un situat entre la II i la III d’un total de XII. Per tant, “poc percebut” o “percebut parcialment” que vol dir que o bé la vibració la perceben unes poques persones, i especialment aquelles que estan en repòs als pisos superiors dels edificis, o que la vibració és feble i la noten algunes persones a l’interior dels edificis. Gallego va assenyalar que l’enquesta ha d’acabar de determinar amb major exactitud quina ha estat la intensitat amb la qual la població ha percebut el sisme.

L’enquesta es pot contestar accedint a l’enllaç web http://integra.uda.ad/html/view/autoadministrada.php?cod_estudio=CENMA i des de l’ens van remarcar que es convida tothom a participar-hi, tant els que van notar el moviment de la terra com els que no, perquè “tota dada és important”.

tracking