política

El PS manté el rebuig a congelar les transferències als comuns

DA necessita el vot a favor dels tres consellers del grup mixt per fer-ho

El PS manté el rebuig a congelar les transferències als comuns

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), adscrit al grup parlamentari mixt, Gerard Alís, va assegurar ahir que aquesta formació manté, de moment, la seva negativa a votar a favor de congelar un any més les transferències de l’Estat als comuns. A tres dies d’haver de decidir el sentit del seu vot –el Consell General acollirà demà passat, dijous, la sessió en què s’ha de debatre el projecte de pressupost per al 2017 que contempla la congelació de les transferències comunals–, el PS “encara ho ha d’acabar de parlar”.

Segons Alís, malgrat els contactes mantinguts entre el Govern i els dirigents socialdemòcrates les darreres setmanes, “no hem avançat més”. I és per això, que “a tres dies del debat de pressupostos, ja avanço, tal com hem anat dient fins ara, que tal com estem difícilment canviarem” el vot contrari dels tres consellers generals del PS a la congelació de les transferències comunals.

Majoria qualificada

El projecte de pressupostos per l’any en curs recull una modificació de la Llei qualificada de competències i transferències per poder incloure el pacte institucional entre el Govern i els comuns que congelava un any més els diners que l’executiu ha de traspassar a les corporacions. Perquè aquesta modificació tiri endavant s’ha d’aprovar per majoria qualificada del Consell General. És a dir, que es necessita la majoria entre els 14 consellers generals sortits de les llistes nacionals i entre els 14 sortits de les llistes parroquials. DA té assegurats els vots en el cas dels parlamentaris parroquials (en té de deu de catorze), però no en el cas dels nacionals.

Els demòcrates van aconseguir cinc consellers nacionals i, descartats els quatre liberals que també els donarien la majoria, només el sí dels tres del PS permetria la congelació de les transferències. Si finalment no es pot fer la modificació d’aquesta Llei, l’executiu haurà de transferir 63 milions i no 54,6 als comuns.

LA PROPOSTA SOBRE EL TABAC ANIRÀ A LA UE EL PRÒXIM MES

La cinquena reunió de la taula del pacte d’Estat per a les negociacions d’un acord d’associació amb la Unió Europea, en la qual van participar els consellers del PS, Gerard Alís i Rosa Gili, a més de representants dels agents econòmics i socials, va servir al Govern per anunciar que el pròxim mes de març s’enviarà a Brussel·les una solució específica per al capítol 24 del sistema harmonitzat duaner, relatiu al tabac. L’executiu ha mantingut diverses trobades amb representants de les associacions de Fabricants i Productors de Tabac d’Andorra i de Pagesos i Ramaders d’Andorra les dar­reres setmanes. D’aquestes reunions n’ha sortit un esbor­rany i ara s’està treballant en la proposta definitiva que es presentarà a la taula de negociacions amb la Unió Europea. El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, a la sortida de la reunió va preferir no especificar en quin sentit aniria la proposta i si aquesta contemplaria la possibilitat d’incloure mesures transitòries a l’acord duaner.

Respecte a l’acord duaner i als capítols que van de l’1 al 23 del sector agrícola, el ministre Saboya va explicar que s’han constituït cinc grups de treball diferents per sectors i que el Govern ja s’ha reunit amb tots ells. “El clima és més positiu que el viscut en altres moments, i per tant estem en una bona dinàmica de treball”, va assenyalar l’encara titular de la cartera d’Afers Exteriors. L’objectiu d’aquests grups de treball és disposar d’una primera anàlisi conjunta a fi de valorar la possibilitat d’incorporar aquests 23 capítols a l’acord d’associació amb la Unió Europa en règim d’unió duanera i, de ser així, en quines condicions. Saboya va aprofitar aquest anunci per recordar que “hi havia algunes reivindicacions històriques per part dels sectors de distribució, producció i transformació perquè els productes agrícoles estaven exclosos de l’acord duaner i que ara demanen poder entrar a la unió duanera”.

La cinquena reunió del pacte d’Estat va servir per fer balanç del darrer mes de treball i per traslladar als agents participants l’acompliment del compromís de Govern d’enviar al Servei Europeu d’Acció Exterior la proposta de reprendre els continguts de l’acord duaner dins el nou acord d’associació. El document, segons el ministre, es va enviar fa una setmana.

tracking