Consell de ministres

Canvis duaners per facilitar l'entrada de les obres del Thyssen

El Govern exonera del dipòsit de la garantia del deute tributari les importacions de peces destinades a exposicions temporals

Canvis duaners per facilitar l'entrada de les obres del Thyssen

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’executiu va aprovar ahir un canvi en el reglament duaner per facilitar l’accés temporal d’obres d’art a Andorra. “A ningú se li escaparà que aquesta és una modificació que entre altres coses el que permetrà és que una ins­tal·lació com és el museu Thys­sen, que properament obrirà les seves portes, tingui aquesta facilitat”, va indicar ahir el portaveu del Govern, Jordi Cinca, en la roda premsa posterior al consell de ministres. Concretament, s’ha modificat el reglament d’aplicació de l’admissió temporal del Codi de duana, de tal manera que les obres d’art s’afegiran a la llista de productes que estan exonerats de fer front a la garantia del deute tributari del Govern. És a dir, el dipòsit que s’ha d’entregar a la duana quan una mercaderia entra al país de manera temporal per cobrir l’hipotètic supòsit que la mateixa no acabés sortint d’Andorra.

En aquest cas no es tracta d’exoneracions a qualsevol obra d’art. Només estan incloses les obres d’art que s’importin temporalment per participar en exposicions públiques o privades i que hagin estat prèviament autoritzades pel Govern. Perquè l’executiu hi doni el vistiplau, les exposicions “s’hauran de fer en territori duaner nacional” i “hauran d’estar considerades com a projecte estratègic o d’interès general”, va assenyalar Cinca.

Malgrat que el portaveu del Govern va admetre que el canvi reglamentari es fa per afavorir el museu Thyssen Andorra, va matisar que també es podran acollir a l’exoneració de la garantia les obres d’art de la resta d’exposicions públiques i les privades que “per la seva naturalesa tinguin les característiques suficients perquè puguin tenir aquesta consideració d’estratègiques”.

Des del Govern es considera que no hi ha perill que aquestes peces no es quedin al país perquè en ser una admissió reconeguda per l’executiu “hi ha un control, i la certesa que han de sortir està molt més acotada”. Hi va afegir que “s’ha considerat que valdria la pena, a favor de tenir aquest tipus d’exposicions a Andorra, alliberar-los d’aquesta garantia, ja que el risc que finalment l’obra d’art no sortís està molt limitat”.

Aquest nou supòsit d’exoneració s’afegeix als vuit altres casos que fins ara estaven previstos al reglament. El material de premsa, el que té finalitat educativa o el que té finalitat humanitària són alguns dels exonerats.

CANVIS EN ELS REQUISITS D'ACCÉS ALS AJUTS AL LLOGUER

El Govern ha aprovat modificar les condicions d’accés als ajuts a l’habitatge per tal que ciutadans que fins ara no podien demanar-los ho puguin fer. En concret, s’amplia a aquells que rebin altres ajuts econòmics ocasionals i a aquells que tinguin immobles de propietat al país o a l’estranger sempre que tinguin un valor inferior als 119.000 euros. A més, s’afegeixen com a col·lectius prioritaris per percebre els ajuts les dones que viuen en llars desestructurades i les que són víctimes de violència de gènere. El llindar d’ingressos seguirà sent de 13.853 euros.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va donar a conèixer ahir que Andorra no compleix dues de les quinze disposicions de la Carta Social Europea del Comitè Europeu dels Drets Socials sobre treball, formació i igualtat d’oportunitats. Els dos punts amb els quals el Principat no és conforme fan referència al dret a la formació professional –perquè els estudiants han de complir el requisit de residència de tres anys per demanar un ajut financer– i al dret de les persones amb discapacitat a l’autonomia i a la integració social. Espot va remarcar que es prepara un projecte de llei de mesures urgents per resoldre-ho.

Canvis duaners per facilitar l'entrada de les obres del Thyssen

tracking