reportatge

Cola a preu d'or

Un estudi realitzat per la pàgina web d’allotjaments vacacionals ‘hometogo’ sobre el cost d’un refresc de cola a estacions d’esquí d’Europa situa Grandvalira entre les de preu mitjà.

Cola a preu d'orARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre euros amb vint cèntims. Aquest és el preu mitjà d’un refresc de cola de 33 centilitres als punts de restauració de Grandvalira, segons un estudi realitzat per la pàgina web d’allotjaments vacacionals hometogo. L’estudi s’ha realitzat en trenta estacions d’esquí d’ar­reu d’Europa –en aquest cas el treball no inclou Vallnord–, entre les quals s’ha comparat el preu que es cobra a les pistes d’esquí per aquesta beguda. Els 4,20 euros estarien molt propers al preu mitjà de la totalitat de les estacions estudiades (és de 4,60 euros), molt lluny de les més cares i també força lluny de les més barates.

Grandvalira ocupa el lloc onzè d’una llista que encapçalen cinc estacions franceses. L’honor de cobrar el preu més car per un refresc de cola de 33 centilitres el té l’estació de Courchevel. La persona que decideixi consumir aquesta beguda a les pistes alpines haurà de pagar 7,80 euros. Malgrat que el nivell de vida francès està lluny del seu veí suís, hi ha quatre estacions gal·les amb preus molt més cars que la primera estació helvètica. Val d’Isere (6,20 euros), Tignes (6,10), Chamonix (5,65) i Alpe d’Huez (5,20) superen en el preu d’un refresc a Verbier, la primera estació suïssa a la llista que cobra 5,11 euros per la beguda. Encara més amunt a la llista que Grandvalira es troben l’estació italiana de Vall Gardena (4,95), les suïsses de Davos (4,80) i St. Moritz (4,45) i l’austríaca de Ischgl (4,38).

Són uns preus força elevats i més si es comparen amb el que pagarà pel mateix refresc l’esquiador que ho faci a l’estació que ocupa el dar­rer lloc de la llista. Es tracta de l’estació búlgara de Bansko, un domini esquiable que habitualment acaba sent la més barata del continent en tots els estudis que periòdicament es fan sobre el preu dels diferents serveis que ofereixen els camps de neu. En el cas de l’estació de l’est d’Europa, el client haurà d’abonar només un euro per la seva beguda.

I és que són les estacions d’aquesta part del continent les que ocupen el darrer lloc de la llista. Si la búlgara és l’última, les poloneses de Bialka Tatrzanska i Szczyrk són la penúltima i avantpenúltima, amb un preu d’1,16 i 1,50 euros. La russa de Sotxi –estació on es van celebrar els passats Jocs Olímpics– és la quarta per la cua amb un preu d’1,70 euros per una beguda de cola.

tracking