El TC rebutja la petició dels Pujol de deixar d'enviar dades a Espanya

El Constitucional avala que la Batllia enviï la tercera tanda d’informació sobre la família

El TC rebutja la petició dels Pujol de deixar d'enviar dades a EspanyaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs que va presentar la família Pujol per evitar que la Batllia enviés a la justícia espa-nyola la informació corresponent a la tercera comissió rogatòria. El TC, segons diverses fonts properes al món judicial, considera que no hi ha motius per aturar la tramesa de la informació que va demanar l’Audiència Nacional sobre els comptes, possibles negocis o moviments que haguessin fet els membres de la família al Principat.

Etiquetes:

Els Pujol al·legaven diferents motivacions per oposar-se. D’entrada recorrien perquè tot l’afer Pujol va néixer, segons la declaració d’Higini Cierco, perquè la policia patriòtica espanyola va extorsionar Banca Privada d’Andor­ra perquè donés la informació dels comptes dels Pujol a l’entitat si no volien tenir problemes. Cierco va admetre que Joan Pau Miquel va entregar aquesta informació que va originar tot l’escàndol i la confessió de l’expresident de la Generalitat de Catalunya. En el recurs s’instava que tot el cas ha de ser aturat perquè la prova (les dades entregades per Miquel) que l’origina prové d’un delicte (l’extorsió de la policia anticatalanista) amb la revelació del secret bancari (delicte segons la legislació andorrana).

La petició també es basava a considerar que no s’està respectant el principi de doble incriminació. Aquest punt es fonamenta en el fet que perquè Andorra entregui la informació que demana un altre país el delicte del qual s’acusa l’implicat també sigui considerat delicte a Andorra. En aquest cas, a hores d’ara, als Pujol només se’ls imputa un delicte fiscal (encara que se’ls investiga per suposada corrupció) i Andorra no contempla el delicte fiscal.

Finalitat política

Un tercer punt del recurs se ce-nyeix a considerar que tot l’afer no és més que una revenja política vinculada al procés sobiranista que s’està vivint a Catalunya. Aquest argument surt de la creença que la policia patriòtica espanyola va decidir començar a buscar draps bruts dels líders sobiranistes per ajudar a treure empenta al procés. Per aquest motiu, segons els Pujol, tot el cas contra la família té una finalitat política i entenen que Andorra no pot jugar aquest joc.

El Tribunal Constitucional ha despatxat l’afer de forma força ràpida, segons fonts properes al cas. No ha acceptat les motivacions tècniques del recurs d’empara i al mateix temps ha rebutjat la connotació política de l’afer en determinar que no pot ser avaluada com un argument jurídic. Amb la decisió del TC es tanca la via de recurs dels Pujol i la batlle Maria Àngels Moreno té via lliure per a l’enviament de la nova tanda de documentació que havia demanat l’Audiència Nacional Espanyola.

tracking