Els negocis creixen per quart any consecutiu

El 2016 tanca amb 8.534 establiments actius, una xifra que representa un 5,6% més que el 2015

Els negocis creixen per quart any consecutiuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’any passat va tancar amb 8.534 negocis actius inscrits al registre de Comerç, segons dades del departament d’Estadística. Aquesta xifra suposa un total de 452 establiments més que el 2015 i representa un 5,6% més de negocis. És el quart any consecutiu que creix el nombre d’establiments el país. El 2011, el registre de Comerç tenia inscrits 7.280 negocis, mentre que l’any següent va tancar amb 7.170. A partir d’aquí, progressivament, va començar a incrementar el nombre d’establiments. El 2013 va acabar amb 7.385 negocis, el 2014, amb 7.668, i el 2015, amb 8.082.

Etiquetes:

Pel que fa a les dades d’enguany, l’increment té lloc perquè han augmentat les altes dels negocis al registre de Comerç i, per contra, han disminuït les baixes. En concret, el 2016 es van crear 879 establiments nous, mentre que es van presentar 427 baixes.

Xavier Altimir, president de la Confederació Empresarial Andor­rana (CEA), va valorar positivament les xifres, tot i que també les va agafar amb precaució. “Ho hem de prendre amb molta cautela, sembla que tenim una mica més d’obertura de l’economia, que s’havia perdut amb la crisi de BPA”, va manifestar Altimir al Diari. En aquest sentit, va defensar que amb “l’efecte BPA va parar l’economia i va ser com si caminéssim en una travessia pel desert. A poc a poc es torna a activar, les empreses tornen a tenir interès en Andorra i veuen la possibilitat de venir al país”, va assegurar Altimir.

El sector en el qual es van registrar més establiments és el de les activitats immobiliàries i de lloguer, serveis empresarials amb 246 establiments més, un increment del 14,9% en comparació amb el 2015. En total, el 2016 va tancar amb 1.894 locals per a activitats d’aquest sector, mentre que l’any anterior en tenia 1.648. El 2016 es van donar 349 altes d’establiments, un 31,2% més que l’exercici passat, així com 102 baixes, que representa un increment del 15,9% en comparació amb el 2015. En aquest sentit, segons Estadística, és un dels sectors que més moviments ha presentat en el registre de Comerç.

Jordi Galobardas, president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), va assenyalar que ells no tenen constància d’aquest increment. “No tenim aquesta percepció”, va exposar Galobardas, que va explicar que l’any passat només es van inscriure entre set o vuit persones noves al col·legi davant les xifres de Govern.

Galobardas va remarcar que el mercat andorrà no pot assumir gaires més immobiliàries. “Nos­altres ja estem servits”, va matisar Galobardas, que va agregar que al col·legi tenen més de 230 inscrits. “Pel volum de país que tenim ja som suficients per cobrir la demanda exterior i interior”, va assenyalar el president de l’AGIA. En aquesta mateixa línia, va argumentar que aquest sector no pot tenir de moment més gent perquè “encara estem al principi de la recuperació”.

Un altre dels sectors que han presentat més moviments és el de comerç i reparació de vehicles de motor. En aquest cas, es van notificar 248 altes, 83 menys que l’any anterior. No obstant això, es va reduir el nombre de baixes, que va passar de les 184 del 2015 a les 167 del 2016, una xifra que implica una disminució del 9,2%. És per això que va acabar creixent un 2,6% el nombre de registres respecte a l’any anterior.

El sector amb més locals

El sector de comerç i reparació de vehicles de motor, amb 2.828 locals registrats, és el que té més establiments inscrits en el registre de Comerç. El president de l’Associació Andorrana de Tallers Mecànics, Víctor Iruela, va confirmar que han notat aquest increment en els darrers quatre anys. “S’ha de fer un estudi de mercat, si és viable o no”, va manifestar Iruela, que va demanar que el Govern estudiï si tots els tallers que s’obren els porten professionals del sector.

LES IMPORTACIONS VAN AUGMENTAR PROP DEL 5% EL 2016

Les importacions es van incrementar un 4,9% el 2016 en comparació amb l’any anterior, segons dades del departament d’Estadística publicades ahir. En concret les importacions van tenir un valor de 1.226,33 milions d’euros, mentre que el 2015 va ser de 1.168,5 milions.

El sector de la joieria és el que més va incrementar el volum de les importacions amb un augment de 52,8%, seguit del transport (15,4%). Per contra, el sector que va experimentar una disminució més gran és el de l’energia, el qual es va reduir un 21,6%, ja que va passar dels 103,9 milions d’euros del 2015 als 81,4 milions de l’any passat.

Aquesta tònica es va donar en les importacions del mes de desembre del 2016 en comparació amb el mateix mes de l’any anterior. En aquest sentit, les importacions van créixer un 7,1%, mentre que el sector de la joieria va liderar aquest creixement amb un 78,9%, seguit del transport (23,3%). El cas de l’energia va caure un 7,0% el desembre del 2015 respecte al del 2016.

Per un altre costat, les exportacions van tenir un valor de 90,75 milions d’euros, una xifra que representa un 12,6% més que el 2015, segons les dades del departament d’Estadística.

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va veure aquestes xifres amb bons ulls. “A Andorra ho importem pràcticament tot i això vol dir que el comerç millora”, va defensar Altimir. Així mateix, el representant de la CEA va manifestar que “tot i que l’economia no està per tirar coets tornem a tenir una mica més d’activitat”.

tracking