Política

El PS vol reduir a la meitat els eventuals de l'administració

El partit denuncia un “enduriment” dels requisits per accedir a ajuts socials

El PS vol reduir a la meitat els eventuals de l'administracióPS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PS vol que aquest any es regularitzi la situació de la meitat de treballadors eventuals que hi ha a l’administració. El partit ha presentat una esmena al projecte de llei del pressupost perquè en un termini màxim d’un any el nombre d’empleats temporals es redueixi a la meitat. “Demanem al Govern que sigui valent i arregli la seva situació”, va manifestar ahir en roda de premsa la consellera general Rosa Gili, que va denunciar la manca de creació de places fixes i va dir que suposa “una precarització” de la feina dels treballadors públics. Segons la parlamentària socialdemòcrata, “des que DA és al Govern no s’ha solucionat aquest tema, s’ha anat agreujant”.

Paral·lelament, el partit ha presentat una altra esmena per restablir la figura del funcionari de l’administració que va eliminar la Llei del pla de pensions de la Funció Pública –només es va conservar als cossos especials–. Segons va assegurar Gili, aquest fet “comença a causar problemes” com ara les dificultats per trobar personal qualificat andor­rà per ocupar determinades places, com ara les del departament d’Estadística. “S’ha precaritzat la figura del funcionari i això a la llarga serà nefast”, va alertar Gili, que va reivindicar de “recuperar la figura del funcionari per salut democràtica”.

Ajuts socials

El conseller Pere López val denunciar els canvis que el projecte de pressupost aplica en el barem de valoració patrimonial i que, segons López, “afectarà el dret d’accedir als ajuts socials”, ja que “endureix, i molt, les condicions” per tenir dret a rebre prestacions complementàries per arribar al salari mínim. Una modificació que “afecta novament les persones amb menys recursos que veuran reduïdes les prestacions socials en el cas de tenir alguns estalvis [un mínim de 17.000 euros] o alguna propietat de molt escàs valor [des de 100.000 euros]. López va afirmar que els canvis s’han fet fet “d’amagat” i va dir que és “d’extrema gravetat” que els col·lectius afectats, com el de la gent gran o els discapacitats, no hagin estat informats de l’enduriment de requisits. A més, va alertar que alguns ciutadans podrien veure’s obligats a “descapitalitzar-se” per tenir dret als ajuts.

La formació també ha presentat quatre esmenes per reduir les partides del SAAS destinades a despeses de funcionament i augmentar les inversions en maquinària, instal·lacions i equipaments. D’entre les quantitats que proposa rebaixar hi ha la dels sous del personal, que vol reduir en 354.000 euros i deixar-la en 27 milions.

El conseller Gerard Alís va donar a conèixer la proposta del PS de revisar l’augment del 6% de les taxes administratives, una pujada “excessiva i no justificada”. Segons va dir, es podria estudiar una fórmula d’augment progressiu, però no “de cop”. D’altra banda, Alís es va mostrar “sobtat” per la rebaixa de la dotació del servei de control i inspecció de les parapúbliques que el partit proposa augmentar. Així mateix, la formació ha presentat una proposta per reduir costos de la gestió del fons de reserva de jubilació.

CONGELACIÓ SENSE EFECTES A LES OBRES

López va assegurar que els projectes d’obra pública d’aquest any no es veuran afectats si la congelació de les transferències no tira endavant. Davant el crit d’alerta dels contractistes d’obra, que temen que els nou milions de més que s’hauran de cedir als comuns provinguin de la inversió pública, López va dir que “les inversions del pressupost són del 2018 o del 2019”, i va destacar que “si algú ha fet previsions i no es compleixen és per una mala planificació del Govern”. El partit vol que els ens locals destinin una part dels recursos a inversions i si no que retornin a l’executiu.

tracking