Política

“Perill” si la doble nacionalitat és la norma

L’ex-ministre Xavier Espot alerta que si es legalitza tenir dos passaports l’andorrà pot quedar com a “element decoratiu”

“Perill” si la doble nacionalitat és la normaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ex-ministre Xavier Espot es mostra preocupat per les conseqüències que podria tenir la legalització de la doble nacionalitat que va aprovar el Partit Socialdemòcrata en l’últim congrés, ja que a la pràctica “moltíssimes persones la podrien tenir perquè gairebé tothom té un parent que ve de fora i molts andorrans han residit durant anys a fora i la podrien tenir, per tant, no seria l’excepció, sinó la norma”. L’ex-titular d’Afers Exteriors al Govern del PS discrepa, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, de la proposta del partit amb el qual va treballar “com a independent, mai no hi he estat militant”, tot i que destaca que “em sento molt orgullós d’haver estat al Govern del PS”, i precisa que també va tenir responsabilitats amb els executius d’Òscar Ribas i Albert Pintat.

Espot recorda que en la majoria de països on s’accepta el doble passaport, “com a Espanya, representa un percentatge del 3%-5%, la immensa majoria té una sola nacionalitat, per tant, és una situació excepcional”. El contrari del que augura podria passar al Principat en l’hipotètic cas que tirés endavant l’acord del PS. L’exministre emfatitza que “un amplíssim percentatge d’andorrans tindrien doble passaport”, i es pregunta on quedaria la nacionalitat andorrana preveient que “podríem córrer el risc que acabés quedant com a element decoratiu i seria gravíssim”.

Un altre element que no es pot deixar de contemplar, segons Espot, és “el que hi ha darrere d’aquesta demanda de doble nacionalitat”, ja que recorda que el problema és que per residir, treballar o fer negocis a molts països, especialment d’Europa, “és molt més fàcil amb passaport espanyol o francès que no pas amb l’andorrà”. Reflexiona en aquest sentit que les facilitats que es busquen a l’estranger han d’arribar com a resultat de l’acord d’associació, i “per això s’està negociant amb la Unió Europea, per resoldre tots aquests problemes”.

L’ex-titular d’Afers Exteriors remarca que “no sóc favorable a la doble nacionalitat perquè crec que és una situació perillosíssima per a Andorra”, i reclama que “més que esmerçar esforços per acontentar certa gent a qui li interessa de manera urgent i ràpida, perquè a vegades volem solucionar un problema ja”, es tingui paciència per buscar la millor opció i es treballi per resoldre els problemes “de la gran majoria dels andorrans, que és acabar la negociació amb Europa i no anar cap a la doble nacionalitat”.

Reacció "des de l'ànima"

Incideix Espot que no es pot oblidar per què es va establir com únic el passaport andorrà en el moment d’elaborar la Constitució, i rememora que “en aquells anys molt convulsos em vaig adonar que era un tema molt especial, se sentia el tema de la nacionalitat de manera profunda, des de l’ànima”, i demana “reflexió” abans de canviar la Carta Magna per introduir aquesta legalització.

tracking